Turnu Severin: Șerban Dâmboviceanu, viticultor de Corcova cu studii la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Șerban Dâmboviceanu, viticultor de Corcova cu studii la Strasbourg
Turnu Severin: Șerban Dâmboviceanu, viticultor de Corcova cu studii la Strasbourg

Nu are niciun țel anume în viață. Doar multă, foarte multă, pasiune. Acolo unde muncește, face totul ca la carte. Și nu se mulțumește cu jumătăți de măsură.

Șerban Dâmboviceanu a crescut de mic copil în obositoarea aglomerare urbană a marilor orașe. Bucureștiul a fost pentru el locul unde a învățat că în viață, trebuie să muncești și dai rezultate, indiferent de locul de muncă. Și indiferent dacă este locul pe care ți l-ai ales sau nu. Aglomerarea urbană, cât și educația primită în familie, l-a învățat că în orice inițiativă, pentru a avea rezultatele scontate, trebuie să pui pasiune. Foarte multă pasiune. Această învățătură l-a transformat în unul din cei mai importanți viticultori din Mehedinți și chiar din țară.

A studiat la Strasbourg

 Anii de liceu, după cum spune Șerban Dâmboviceanu, i-au oferit posibilitatea ca străinătatea să nu i se pară chiar atât de grea.  „Am absolvit cursurile Liceului Român – Francez, de aceea mi-a fost foarte uşor să urmez cursurile Facultăţii de Drept de la Strasbourg. Nici în anii studenţiei nu am visat la ceva anume pe viitor. M-am lăsat purtat de oportunităţile ce aveau să-mi apară singure. Nu am alergat după absolut nimic, sau după ceva special. Totul a venit de la viaţă. Drept urmare, iată că, deşi am absolvit Dreptul la Strasbourg, am devenit viticultor în Corcova”, declară Şerban Dâmboviceanu. 

După facultate, Șerban s-a angajat la Bruxelles, ca director al unui lanț de magazine deținut de un important om de afaceri din Paris. Așa l-a cunoscut pe Laureant Pheffer, francezul alături de care deține acum podgoria de la Corcova. Interesant este faptul că Şerban, deşi a crescut în mediul urban, el nu a încercat să-şi construiască vile sau palate la Corcova pentru a avea unde să stea, ci locuieşte într-o baracă în mijlocul viei, aproape şi alături de muncitori, paznici şi cei 8-9 câin ce ajută şi ei la păzitul podgoriei de eventualii indivizii ce ar vrea să fure struguri.

„Cunoștea foarte bine istoria locului”

Şerban a fost uimit de vastele cunoştinţe ale lui Laureant, în legătură cu România, istoria acestei ţări şi în special istoria Corcovei. „Cunoştea foarte bine istoria podgoriei de la Corcova. Faptul că a aparţinut prinţului Bibescu, faptul că tot un francez , pe nume Emanuel Sauget, a fost administratorul de încredere al prinţului la această vie, dar şi faptul că vinul de Corcova era renumit în Franţa. Aşa am ajuns la ideea de a investi aici”, mai susţine Şerban Dâmboviceanu.

Important pentru el acum, este faptul că doreşte foarte mult ca rezultatele obţinute aici să se ridice la nivelul pasiunii cu care se dedică cultivării viţei de vie  şi fabricării vinului. În acelaşi timp, Şerban s-a transformat şi într-un excelent degustător de vinuri. „Fiecare vin are specificul zonei, al solului şi, cred eu, al pasiunii. Acest vin obţinut în 2008, are o culoare destul de frumoasă, un buchet foarte bogat şi atrăgător. Este un vin nou, dar vrem să ajungem din urmă renumitul vin de Corcova. Şi cred că vom reuși, deoarece cu cât via se va dezvolta, aceasta fiind la primul an de rod, tot aşa ne vom dezvolta şi noi şi ne vom perfecţiona în cultivarea, îngrijirea viţei de vie,  recoltatul strugurilor şi apoi în fabricarea vinului”, mai declară Şerban Dâmboviceanu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite