Culegătorii de mure din Mehedinți trăiesc de pe o zi pe alta/ Ocoalele silvice nu mai sunt interesate de marfa lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii care își petrec toată ziua la câmp, printre rugi, mai scot bani doar pentru hrana de zi cu zi

Culegătorii  de mure din Mehedinți cu greu își mai câștigă traiul din ceea ce altădată era o afacere bănoasă. Până în urmă cu 12 ani, zeci de oameni strângeau fructele  de pe câmp și le predau ocoalelor silvice, care le cumpărau pentru piața internă.

Livrările au fost însă sistate. Sătenii care încă se mai ocupă de cules, trudesc o zi întreagă, de multe ori doar pentru banii de mâncare, căci clineții sunt rari.

“Nu merită efortul , nu sunt plătite. Câştigăm câte 30-50 de lei, pe zi .Câteodată le dăm şi gratis ,mai ales doamenelor care sunt gravide şi poftesc", a declarat Cristina Jianu, una din culegătoarele de mure.

La câţiva metri distanţă de Cristina, altă casă, altă femeie care încearcă să ademenească un călător.

Se numește Adriana Enescu, ne arată mâinile zdrelite de julituri şi vorbeşte cu amărăciune de munca pe care o depune ca să culeagă o găletuţă cu deliciosele fructe: “De la 6.30 mă duc în câmp şi prin rugi, mărăcini culeg murele. Preţul este de 25-30 de lei, depinde de client. Se cumpără cu greutate , din asta trăim. Când nu sunt mure mai videm câte un ou, câte o găină, mai mucim la câmp, e foarte greu”.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Altă dată aceste fructe erau strânse de pe câmp de zeci de oameni şi erau cerute de ocoalele silvice pentru consumul intern al României. De 12 ani de zile s-a sistat livrarea câtre pădurari.  Singurele fructe de pădure care mai au căutare sunt măceşele.

”Avem un contract încheiat pentru 80 de tone  de măceşe, comanda va fi onorată de cele nouă ocoale silvice la sfârâşitul lunii august.

Contractul, în valoare de 96 de mii de lei,  este încheiat cu Laboratoarele Fares Bio Vital ”, a declarat  Gheorghe Brânduşoiu, responsabil cu Achiziţiile la  Direcţia Silvică Mehedinţi.

Ocolul silvic Şimian este unul din principali furnizori de măceşe dintre cele nouă ocoale silvice mehedinţene care trebuie să strîngă aceste fructe de pădure. 

Măceşele care trebuie predate laboratoarelor farmaceutice trebuie manevrate cu mare gijă. Fructele trebuie păstrate în condiţii optime pentru a nu se altera şi în plus trebuie să fie copate şi fără să aibă părţi vătămate.

Dupa ce au căpatat culoarea roşu închis, la căderea brumei, când sunt complet coapte, devin moi şi pierd cea mai mare parte a substanţelor active, motiv din care după această perioadă nu se mai culeg în scop medicinal, ci cel mult alimentar.

Fructele necoapte şi ciupite şi, mai ales, cele cu pete negre nu se culeg, deoarece în ele au fost depuse ouăle muştei de măceş. Dupa recoltare, măceşele trebuie uscate cât mai repede, pentru a nu pierde substanţele active.

De asemenea, trebuie ferite de soare pentru că se încing foarte uşor şi fermentează. Pădurarii au început deja furnizarea fructelor către beneficiari.

”Ocolul Silvic Şimian trebuie să dea în această toamnă 14 tone de măceşe, furnizarea fructelor de pădure depinde de evoluţia fructificaţiei şi de vreme.

În general acest ocol, în fiecare an, strînge în jur de 10-15 tone de  măceşe ”, a declarat Virgil Nicolicioiu, şeful Ocolului Silvic Şimian. 

Colectarea fructelor de pădure se face de către pădurari, dar şi cu ajutorul oamenilor din comuna Şimian. Se realizează puncte de colectare în satele comunei şi aici oamenii vin cu fructele. Ocolul Silvic Şimian furnizează doar măceşe şi plante medicinale pentru că este situat  în zona de câmpie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite