GALERIE FOTO/Criza goleşte spaţiile comerciale din Turnu-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza dă bătăi de cap patronilor, dar şi proprietarilor de spaţii comerciale. Chiar dacă preţul chiriilor a scăzut, firmele se zbat pentru a rezista pe piaţă, mii de metri pătraţi aşteptându-şi chiriaşii.

În centrul Severinului, spaţiile de închiriat apar precum ciupercile după ploaie. Zeci de magazine au fost închise de la începutul acestui an. Proprietarii de centre comerciale au zeci de procese cu societăţi care n-au mai reuşit să-şi achite chiriile după ce s-au închis.

image

„Cu toate că am scăzut chiriile, procentual, între 15 şi 25 la sută, avem firme care nu şi-au plătit chiriile de luni de zile. Avem firme în acest moment care sunt în insolvenţă şi firme care au datorii acumulate de sute de milioane în ultima perioadă. Se vede clar o scădere a traficului în magazin şi automat a încasărilor acestor firme“, ne spune Marius Screciu, proprietarul unui centru comercial.



Au scăzut chiriile, dar şi închirierile

Agenţii imobiliari spun şi ei că cererile pentru spaţii comerciale s-au prăbuşit total, iar cei care totuşi mai închiriază abia rezistă pe piaţă. „Indiferent ce preţ ai pune pe spaţii, chiriaşii nu apar şi chiar dacă apare câte unul, chiria este mică, nu rezistă în domeniul de afaceri. În două, trei luni, dă faliment. Spre exemplu, dacă anul trecut, pe Strada Mare aveam o chirie de 600 de euro şi acum e de 400, nu găseşti pe cineva stabil şi în ziua de azi nimeni nu poate să spună că o afacere poate să meargă şase luni sau un an. Încearcă, nu merge, dă faliment. Indiferent cât de bine faci contractul, nu ai ce să le reproşezi, dacă dau faliment“, ne spune Cătălin Golumbină, proprietarul agenţiei imobiliare Kat Imobiliare.

image
image

Recesiunea se vede şi la numărul de firme nou înfiinţate. De la 1 ianuarie 2009, peste 2.000 de societăţi comerciale au fost radiate în Mehedinţi, iar alte 1.255 şi-au suspendat activitatea din momentul introducerii impozitului forfetar. 873 de societăţi au fost înmatriculate în 2008, doar 430 în 2009 şi numai 191 de la începutul lui 2010. Anul trecut, au falimentat 748 de firme, iar de la începutul acestui an, alte aproape 50. În Mehedinţi sunt peste 16.000 de şomeri.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite