Turnu Severin: Cosmin Bănică , un viitor student preocupat de voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe parcursul anilor de liceu, Cosmin a participat la numeroase proiecte europene oferindu-se ca voluntar. Acum se pregăteşte intens pentru facultate dar şi pentru noi proiecte.

Cosmin deşi provine din mediul rural are anumite principii şi valori morale care îl fac să nu regrete nicio clipă copilăria la ţară. El crede cu tărie că principala problemă a tinerilor din zilele noastre şi a societăţii noastre, în general, constă in lipsa comunicarii, şi a implicării.

 “Oamenii trec greu peste prejudecăţi, se tem de cele mai multe ori de reacţia celor din jur şi asta îi face să piardă oportunităţi unice.” spune elevul.
Tânărul încearcă să depăşească acest “complex”, motiv pentru care a ales să se implice ori de câte ori are ocazia în activităţi de tot felul. Are la activ cinci proiecte europene, desfăşurate în cadrul Programului “Youth in Action” atât în ţară cât şi peste hotare, concursuri de oratorie, colaborări cu un post de radio local şi altele.

“Din suflet pentru suflet”
Cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, Cosmin a aplicat pentru un proiect, “Din suflet pentru suflet”,  finanţat de fundaţia Dinu Patriciu cu suma de 1.000 de lei  prin care a venit în sprijinul copiilor cu handicap grav aflaţi în Centrul de Plasament pentru Copiii cu Dizabilităţi din oraşul Drobeta Turnu Severin. Prin acestă iniţiativă, împreună cu alţi doi colegi, şi-au propus şi au reusit rezolvarea unor dificultăţi de natură materială pe care Centrul le întâmpina. Despre proiectul demarat în favoarea copiilor instituţionalizaţi în Centrul de Plasament, Cosmin spune că pentru el  a fost un început, o piatră de temelie poate, iar principalul motiv care l-a mobilizat a fost, pe lângă drama acelor copii, nevoia pe care a simţit-o, după participarea în cinci proiecte europene, de a lua o iniţiativă personală, de a-şi pune amprenta în mod direct asupra unui “eveniment”.

“Dacă am înţeles însă ceva din toate aceste experienţe este faptul că nu poţi organiza aşa ceva de unul singur, mă declar prin urmare un “norocos ” pentru că am avut-o alaturi de mine pe colega mea, Adina Chelu, o persoana de incredere aşa cum rar întâlneşti.”
spune voluntarul.

Nu e uşor să-ţi răpeşti din timpul liber sau din vacanţe pentru astfel de acţiuni, însă răsplata e pe măsură, ajungi să vizitezi alte ţări şi să cunoşti alte naţionalităţi.
Lui Cosmin îi este greu să numescă câteva persoane din viaţa sa care şi-au pus amprenta asupra evoluţiei sale. Au mulţi cei care l-au sprijinit şi au crezut în el, însă existată patru profesori care l-au ajutat să-şi definească personalitatea: familia Spahiu : Stelian, Lucreţia şi Mirela, precum şi doamna Iuliana Firi.
Pe viitor se îndreaptă spre Timişoara, dacă va fi însa Politehnica ori Institutul de Ştiinţe Economice, rămâne de văzut, personal înclină spre cea din urmă opţiune.

Ce-i place? Mă relaxez ieşind cu prietenii în oraş. De asemenea îmi place foarte mult să citesc şi să cânt la vioară.

Ce nu-i place?
Atunci când vine vorba de oameni nu-mi place ipocrizia şi minciuna în general. Nu-mi place să mi se spună ce să fac iar atunci cand trebuie să invăţ urăsc să tocesc.

Ai vreun model în viaţă?
Personal, nu cred în ideea unui model, fiecare dintre noi e unic, aşa că nu poţi niciodată să fii precum altcineva. Am însă mereu în minte exemplul naşului meu, Constantin Badirca, un om care în ascensiunea sa socială, a dat, asa cum putini o mai fac astăzi, dovadă de verticalitate şi onestitate.

Cum îţi place să-ţi petreci timpul liber?
Cred că scoala, educaţia, este crucială în dezvoltarea oricui, deasemenea cred cu convingere în puterea lecturii, motiv pentru care profit de ocazii şi de puţinele resurse financiare care se ivesc pentru a citi cărţi de dezvoltare personală şi nu numai.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite