Turnu Severin: Copiii străzii din Severin vor avea un adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de joi, copiii care trăiesc în stradă se vor putea refugia în adăpostul de zi şi noapte creat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Adăpostul de zi şi noapte pentru copiii străzii din judeţ a fost inaugurat la 23 iunie, pe strada Călugăreni nr.1 bis din Severin.
Subproiectul a fost finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul României prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale-Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului şi Consiliul Judeţean Mehedinţi- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Subproiectul face prate din cadrul proiectului ” Iniţiativa copiii străzii” şi a avut un buget de 320.337euro (fără taxe). Adăpostul de zi şi de noapte va fi dat în folosinţă la 1 iulie şi are o capacitate de 15 locuri.


Luaţi de pe strada cu poliţia
„Până nu se va da drumul adăpostului nu ne putem pronunţa în privinţa copiilor. Deocamdată i-am făcut inaugurarea. De luni încolo putem vorbi despre numărul copiilor cazaţi şi activităţile desfăşurate în acest centru.” a declarat Georgeta Aprotosoaie, directorul DGASPC Mehedinţi
Prin acest subpoiect se doreşte reducerea fenomenului copiii străzii, prin reintegrarea socială şi familială a unui număr cât mai mare de copii din Mehedinţi care trăiesc pe stradă pentru a cerşi.

Minorii care vor beneficia de serviciile acetui adăpost sunt cei care cerşesc pe la colţuri, pe la terase şi semafoare. De adunarea lor de pe străzi se vor ocupa şi agenţii de la Poliţia Comunitară.

“ Printre atribuţiile Poliţiei Comunitare s-a aflat şi luarea copiilor de pe străzi şi identificarea lor. Pe unii dintre ei i-am găsit într-un hal fără de hal., înfometaţi şi murdari.” spune Luria Mărţuică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Public de Poliţie Comunitară.
Copiii străzii nu sunt tot timpul cooperanţi. Deşi duc o viaţă grea, aceştia rămân ataşaţi de familiile lor. Pentru aducerea lor la adăpost va trebui să se ducă o luptă de convingere.

”Mama a zis că cine nu aduce bani în casă nu mămâncă. Merg pe la terase şi îi mai dau oamenii bani. Nu vreau să merg acolo (nr. La adăpost).“ spune Mihai, unul dintre  copiii din stradă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite