Turnu Severin: Constructorii îşi cer banii pe lucrările efectuate în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Constructorii îşi cer banii pe lucrările efectuate în şcoli
Turnu Severin: Constructorii îşi cer banii pe lucrările efectuate în şcoli

Pentru că nu şi-au recuperat banii de la Ministerul Educaţiei, firmele de construcţie ameninţă cu blocarea accesului elevilor în şcoli.

Multe şcoli din Mehedinţi se află încă în construcţie, iar elevii sunt nevoiţi să înceapă noul an şcolar în vechile clădiri. Investiţiile au fost începute anii trecuţi şi nu pot fi continuate din lipsă de fonduri. Mult mai grav este însă faptul că există unităţi de învăţământ care au fost recepţionate, dar de care nu vor beneficia la timp copiii. Motivul? Constructorii ameninţă cu blocarea accesului în şcoli, în cazul în care nu-şi primesc banii pe ceea ce au construit. Un astfel de caz îl întâlnim la Devesel, unde există şcoală pregătită pentru 14 septembrie, dar grupul sanitar este încuiat. Şi asta, pentru că firma care a executat lucrările de reabilitare nu şi-a primit drepturile băneşti. Mai grav este că edilii locali nici măcar nu ştiu numele constructorului, pe motiv că Inspectoratul Şcolar este cel care a licitat lucrarea. “Singura problemă este grupul sanitar care este construit şi închis, pentru că constructorii- nici nu ştim care sunt dânşii, pentru că inspectoratul a licitat- nu şi-au primit banii. Aşteptăm ca oficialităţile judeţene să ne sprijine”, a spus primarul Alexandru Mimiş.  

Un singur constructor are de recuperat 10 milioane lei
Constructorii se plâng că şi-au îndeplinit îndatoririle, dar nu au fost însă plătiţi. La Strehaia, de exemplu, firma de construcţii Competent Serv a câştigat licitaţia pentru construcţia unei şcoli noi. Lucrarea este aproape gata, urmând ca într-o săptămână să fie recepţionată. Numai că firma cu şi-a primit toţi banii pentru ceea ce a muncit. “Lucrările sunt contractate de anul trecut. Sunt lucrări executate, recepţionate şi facturate. Noi am plătit şi TVA-ul”, ne-a spus Ion Gheorgheci, patronul firmei de construcţii Competent Serv. Pentru cele cinci unităţi de învăţământ construite sau reabilitate în judeţ, firma are de primit de la Ministerul Educaţiei, circa 100 milioane lei vechi. “Nu există riscul ca elevii să nu poată intra în şcoală. Problema este că noi nu ne primim banii şi se pare că nici nu îi vom primi în curând. Avem în spatele nostru peste 200 de angajaţi, furnizori neplătiţi, prestatori de servicii neplătiţi şi nu cred că cei care sunt sunt în aparatul administrativ, au stat atâtea luni de zile fără salarii”, ne-a precizat inginerul Lucian Ursa, reprezentantul firmei de construcţii.      

Inspectoratul Şcolar este neputincios
Inspectoratul Şcolar recunoaşte că există o problemă şi arată cu degetul către guvern. “La un moment dat, constructorul de la Strehaia a ameninţat că nu face recepţia, pentru că mai are de primit circa 7 miliarde lei. Am reuşit să-l convingem să facem recepţia, dar este, într-adevăr, o problemă faptul că se munceşte şi oamenii nu-şi primesc banii. Să sperăm că guvernul va încerca să ne ajute, pentru  că şcolile sunt făcute, avem totul pregătit şi e păcat ca oamenii care nu şi-au primit salariile, de luni de zile, să stea în această situaţie”, a declarat inspectorul general Marius Screciu. În 2009, pentru reţeaua şcolară (construcţia de noi şcoli, reabilitări, reparaţii, igienizări), a fost alocată suma de 9.988.000 lei, peste 80%  fiind deja investiţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite