Turnu Severin: Mii de mehedinţeni, ameninţaţi de Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din judeţul Mehedinţi sunt în stare de alertă din cauza codului portocaliu instituit până  pe 9 iunie. Peste 400 de hectare de teren au fost deja inundate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, codul portocaliu se menţine pe Dunăre, pe sectorul Gruia-Zimnicea, până pe 9 iunie. „Am întrunit comitetul de situaţii de urgenţă. Pentru încă cinci zile din acest moment (ieri -n.r.) se aşteaptă debite mult mai mari, până la 13.700 metri cubi pe secundă. Am discutat cu primarii, cu jandarmii, cu cei de la ISU, că trebuie să fim pregătiţi pentru a interveni“, a avertizat ieri prefectul Ion Mîţu.

Sute de hectare, sub apă

Vineri dimineaţă s-au înregistrat pagube în mai multe comune din judeţ. În Vrata, din cauza revărsării Dunării au fost inundate 20 de hectare de izlaz şi 50 de hectare de pădure.

În comuna Pristol, 40 de hectare de păşune au fost distruse, iar în Salcia s-au înregistrat cele mai mari pagube, şi anume 160 de hectare de păşune şi 120 de hectare de pădure fiind sub apă. În Gruia situaţia este, deocamdată, mai bună. „Cota de atenţie în portul Gruia este de 660. În două săptămâni, din cauza inundaţiilor din amonte, cota a crescut cu 6,8 m peste limita normală. Dacă depăşeşte 800, ar putea trece de dig“, a precizat Dănuţ Munteanu, căpitan de port la Gruia. Structurile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă au instituit serviciul de permanenţă la sediile primăriilor Salcia, Gârla Mare, Gruia, Pristol, Gogoşu şi Vrata. Populaţia localităţilor riverane Dunării a fost avertizată să nu se deplaseze în zonele expuse inundaţiilor.

„Suntem pregătiţi cu saci de nisip, lopeţi, un tractor cu remorcă şi tot ce este ne cesar în caz de înrăutăţire a situaţiei
“, a spus Mariana Mangu, referent Primăria Gruia. „Noi locuim chiar la marginea satului, iar apa a înaintat cu 4 metri în grădină. Până la case mai sunt vreo 100-150 de metri. Au mai fost inundaţii ca acestea în 2006 când oamenii s-au mutat din case şi au venit să stea prin vecini“, spune Guran Mariana, localnică din Gruia, al cărei teren cultivat cu porumb a fost inundat.

„Preconizăm noi viituri pentru zilele de duminică şi luni, iar lacul de acumulare de la Orşova va fi golit, tocmai pentru a prelua aceste ape
“, a precizat Liviu Borugă, şeful Centrului Operaţional ISU Drobeta.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite