Turnu Severin: Claudia Mendea, dedicată meseriei de jandarm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Claudia Mendea, dedicată meseriei de jandarm
Turnu Severin: Claudia Mendea, dedicată meseriei de jandarm

Şi-a început cariera ca lucrător bancar încă din adolescenţă. Având-o model pe mama sa, Claudia a reuşit în scurt timp să devină o femeie independentă şi puternică. Ambiţia însă a ajutat-o să urmeze o carieră militară.

Nevoile şi viaţa au „împins-o” încă din adolescenţă spre muncă. A crescut într-o familie obişnuită, însă, din păcate, la vârsta la care avea cea mai mare nevoie de părinţi, şi-a pierdut tatăl. A fost un moment dificil, atât pentru ea, cât şi pentru sora şi mama ei. „Mama ne-a fost şi mamă şi tată”, îşi începe povestea vieţii, Claudia Mendea. A avut ambiţie şi a depăşit momentul. La 18 ani, după terminarea liceului, şi-a dat seama că familiei îi va fi greu cu două fete studente. Aşa că, nu a stat prea mult pe gânduri şi a hotărât să se angajeze. „Mi-era oarecum greu, pentru că sora mea era studentă, iar mamei îi era greu să ne ţină pe amândouă în facultate. Aşa că m-am gândit că dacă lucrez şi eu, o să ne fie mai uşor. Aflasem că la Banca Naţională sunt nişte locuri libere. Am dat concurs şi m-am angajat”, ne spune Claudia. 
 
"M/am maturizat repede"
Faptul că mama sa lucra în domeniul bancar a ajutat-o pe Claudia să iubească mai mult această meserie. „M-a atras faptul că era tot timpul cochetă, aranjată, lucra cu oameni deosebiţi. Când mă duceam la ea, la serviciu, şi vedeam cum e, era imposibil să nu fi vrut să fiu şi eu aşa”, îşi aminteşte Claudia. A avut chiar şi sprijinul părintelui. „Mama era lângă mine şi mă supraveghea din umbră. „Îmi spunea mereu: chiar dacă greşeşti, îţi asumi greşeala şi mergi mai departe. M-am maturizat repede”, adaugă ea.  

A intrat în viaţa militară dintr-o provocare
Ambiţioasă din fire, Claudia a încercat, în 1999, să-şi schimbe cariera. „Am aflat că sunt locuri de subofiţeri la Compartimentul Financiar de la Jandarmi şi am zis hai să încerc, să văd dacă pot să fac şi altceva”, ne spune Claudia. Şi a reuşit. A fost pentru început o provocare, dar cu timpul a devenit o pasiune. Şi nu s-a adaptat cu greutate schimbării din viaţa civilă în cea militară, pentru că soţul lucrează în structură. „Am fost atrasă dintotdeauna de haina militară. Mă atrăgeau sobrietatea, haina militară. Chiar imi placeau femeile îmbrăcate militar”, mai spune ofiţerul de relaţii publice de la Jandarmeria Mehedinţi.

„Misiunile sudează colectivul”
Este dedicata meseriei de jandarm, chiar dacă renunţă, pentru un timp, la familie. „E mare lucru să te înţeleagă cineva când vii din misiune, dimineaţa, la ora 4. Mi-a fost tare greu la început, pentru că nu prea comunicam. Am învăţat însă să comunic de la colegi”, ne mărturiseşte Claudia Mendea. Îi place că fiecare misiune o pregăteşte pentru ceva. „Mă duc la misiuni la una cu băieţii. Şi mi se pare normal să fim împreună la bine şi la rău. Regret că n-am fost lângă ei la inundatii. Pentru că practic ei au făcut tot. S-au chinuit, au depus efort să-i ajute pe cei care aveau nevoie. Misiunile grele te sudează ca şi colectiv”, conmchide Claudia.

Care sunt, pentru tine, cele mai grele misiuni?
C.M.: „Cele mai grele misiuni, cele mai delicate, îmi sunt cele în care te implici, fără să vrei, afectiv. Aici, mă refer la copiii neajutoraţi sau la bătrâni. Sunt şi eu mamă şi ştiu ce înseamnă suferinţa”.

Vei încerca să-ţi îndrumi copiii spre aceeaşi carieră?
C.M.: „Sper să fiu destul de dibace să-i orientez spre un domeniu care cred că li se potriveşte, dar fără a le da impresia că le impun acest lucru. Consider că dacă comunici bine cu copilul, reuşeşti”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite