Turnu Severin: Celrom a intrat în ghearele creditorilor, muncitorii în șomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Celrom a intrat în ghearele creditorilor, muncitorii în șomaj
Turnu Severin: Celrom a intrat în ghearele creditorilor, muncitorii în șomaj

Cel mai mare producător de celuloză şi carton ondulat din Europa, a ajuns după un an de zile de frământări, în pragul falimentului. 550 de muncitori au primit preavizul de intrare în șomaj, iar creditorii și-au întins gheaele asupra unității.

Recunoscut ca fiind singura unitate din țară, unde în 1996, a avut loc cea mai lungă şi mai sângeroasă grevă din istoria sindicală românească, în urma căreia directorul de la acea vreme al FPS, Constantin Manea, a murit închis în ghereta de la poarta fabricii, SC Celrom SA a intrat în procedura de insolvență. Deși muncitorii au pichetat prefectura Mehedinți săptămâni la rând, sperând că atât AVAS, cât și Guvernul va aloca un ajutor de stat pentru plata datoriilor și reluarea activității, situația combinatului a rămas la fel ca până acum.

Mai mult, 550 de muncitori au fost anunțați că de pe data de 15 august a.c.vor îngroșa rândurile șomerilor, falimentul fiind imposibil de evitat. „Am sperat până în ultima clipă că nu ne vom pierde locurile de muncă, iar unitatea va continua acivitatea. Nimeni nu s-a implicat decisiv în salvarea Celrom-ului sau a situaţiei noastre, ca muncitori. Promisiunile au curs aproape săptămânal, însă implicarea a lăsat de dorit. Vom încerca să mergem înainte”, susţine Gabriela Caţan, o muncitoare cu peste 10 ani vechime în Celrom.  

Toamna se numără... creditorii  

Cu o datorie ce depăşeşte 14 milioane de euro, viitorul unităţii a fost deja bătut în cuie. Din data de 16 iulie a.c., unitatea a intrat în procedura de insolvenţă, creditorii urmând a se înscrie la masa credală a acesteia. Termenul limită pentru depunerea creanţelor este 16 septembrie 2009, urmând ca adunarea creditorilor să aibe loc pe data de 16 octombrie 2009 la sala de şedinţe a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România „Frăţia”, situată în Severin str. Mareşal Averescu nr.14. Până la ora actuală se cunosc doar 8 creditori, printre care Primăria Severin, Banca Română pentru Dezvoltare, Direcţia Silvică Dolj, dar şi o serie de firme cu sediul în Bucureşti. Suma revendicată de creditori se ridică la peste 8 milioane de euro. Şi toţi aceştia, cu siguranţă, au pus ochii pe terenurile unităţii, aceste fiind destul de interesante pe plan imobiliar, având deschidere la Dunăre.

Frământări pe toate fronturile

Declinul SC Celrom SA s-a făcut simţit în perioada 2005 – 2008, managementul unităţii  fiind unul neinteresat de profitul acestuia. În tot acest timp, sindicaliştii au tot cerut AVAS-ului, acţiona majoritar, intervenţia pentru a stopa declinul unităţii. Nu s-a întâmplat însă nimic, iar la finele lui 2008, AVAS a desemnat o echipă de control care a constatat mari nereguli în managementul unităţii, conducerea fiind schimbată. Fără rezultat însă.

Tot la finele lui 2008 în combinat a fost întreruptă furnizarea energiei electrice, lucru ce a continuat şi pe parcursul lui 2009. Sindicaliştii au ieşit în stradă, au protestat chiar luni de zile, însă mai marii de la Bucureşti nu au reuşit să găsească o soluţie de ieşire din criză, chiar dacă la un moment dat, a fost vorba ca statul să aloce un ajutor de urgenţă societăţii, bani meniţi pentru reluarea activităţii. „Am fost duşi cu vorba de toţi cei implicaţi în discuţii, de la Guvern şi până la conducerea unităţii. Acum plătim noi pentru ilegalităţile comise de cei ce au dorit distrugerea acestui combinat. Terebuia ca noi muncitorii să fim mai hotărâţi. Acum este prea târziu”, mai susţine Ion Lică, muncitor ce mai avea doi ani şi ieşea la pensie.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite