Turnu Severin: Cărbunele de la Zegujani, în pericol de autoaprindere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Cărbunele de la Zegujani, în pericol de autoaprindere
Turnu Severin: Cărbunele de la Zegujani, în pericol de autoaprindere

După cinci săptămâni de la producerea incediului din subteranul minei Zegujani, situația de aici continuă să rămână una destul de riscantă.

Mai precis, este vorba de pericolul de autoaprindere în care se află zilnic depozitul de cărbune, datorită temperaturilor destul de ridicate ce se înregistrează în această perioadă în județ. La ora actuală, în depozitul de la Zegujani se află în jur de 50.000 de tone de cărbune. „Aproape zilnic, datorită căldurii, în acest depozit apar mici focare, însă ele sunt repede anihilate cu ajutorul unui buldozer. În astfel de situaţii, nu trebuie făcut altceva, decâr să se umble cu buldozerul pentru aerisirea cărbunelui, astfel încât să nu fie cuprins de foc”, declară viceliderul de sindicat din cadrul minei Zegujani, Liviu Severineanu.

Din nou în subteran

  În ceea ce priveşte situaţia incendiului din subetran, până la ora actuală nu se ştie absolut  nimic. Astăzi însă, o echipă de salvatori a intrat în subteran în vederea începerii spargerii digurilor ridicate în vederea stingerii incendiului. „Salvatorii vor încerca să dărâme cele două diguri ridicate în urmă cu o aproape o lună de zile. Trebuie să vedem dacă focul s-a stins, să ştim ce avem de făcut în continuare. Normal, ar fi trebuit ca incendiul să se fi lichidat. Asta rămâne de văzut”, mai declară Severineanu. Alături de echipa de salvatori, în subteran au intrat şi o comisie formată din 3 ingineri specialişti din cadrul minei, cât şi o echipă de trei ortaci de la Zegujani.

 Cât despre posibilitatera reluării activităţii în subetranul minei, la ora actuală nu se poate lansa absolut nicio ipoteză. „Nu putem spune acum dacă se poate relua sau nu activitatea, sau când se va putea relua. Mai important este să vedem care este situaţia clară în subteran şi apoi se va lua o hotărâre în acest sens”, mai spune Liviu Severineanu.

Viitorul minei Zegujani, incert

Acelaşi Liviu Severineanu, mai susţine că cei 198 de angajaţi din cadrul minei Zegujani, aproape că nici nu mai speră în reluarea activităţii la mină. „Situaţia acestei mine era incertă încă de acum un an de zile. S-a instalat asttfel o mare presiune pe toţi angajaţii, aceştia gândindu-se că vor rămâne fără loc de muncă. Acest incendiu, a pus şi mai mult paie pe foc. Dacă în urma dărâmării acestor diguri, se va şti cu precizie dacă se va mai putea munci aici sau nu. Oricum, luni toţi ortacii vor veni la muncă, atunci urmând a li se prezenta planul de restructurare, dar se va şti şi numărul de mineri ce se vor pensiona”, mai spune Severineanu. Cei 198 de ortaci, se află în această perioadă în şomaj tehnic.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite