FOTOGALERIE Canalizarea din Drobeta Turnu Severin, ghenă de gunoi pentru că oamenii aruncă la canal tot ce li se pare nefolositor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia de 41.600.000 de euro este pusă în pericol  de lipsa de responsabilitate a unor severineni. Staţia de epurare a fost inaugurată în urmă cu cinci luni de zile şi deja are probleme din cauza gunoaielor 

 Se ştie că în sistemul de canalizare al oraşelor se strâng multe mizerii, dar gunoaiele care sunt colectate din staţia de epurare a apelor uzate din Drobeta Turnu Severin întrec orice imaginaţie.


În sitele staţiei, angajaţii societăţii de apă- canal găsesc  lenjerie intimă, articole de îmbrăcăminte, materiale plastice. Muncitorii au scos din  grătarele staţiei chiar şi o sticlă de doi litri plină cu lapte.

Toate lucrurile aruncate de severineni la canal ajung la această staţie de epurare a apelor uzate realizată cu fonduri europene şi inaugurată cu doar cinci luni în urmă. De aceea operatorul acestor servicii face apel la cetăţeni să nu mai arunce  la canal tot ce găsesc.

 „Orice investiţie am face, dacă oamenii nu au bunul simţ şi nu ştiu să folosească reţeaua de canal aşa cum prevăd normele vom avea probleme, în continuare, cu reţeaua de canal şi cu staţia de epurare.

În canal se deversează tot felul de corpuri mari, textile,vată, tot ce le dă prin minte, ceea ce duce la înfundarea reţelei de canal, a racordurilor de canalizare şi tot odată generează mari pobleme la staţia de epurare, înfundând gratare, site,  pompele”, a declarat Ilie Pisoi,
operatorul serviciului public de alimentare cu apa şide canalizare din municipiul Drobeta-Turnu-Severin.

Investiţia în valoare de 41.600.000 de euro  a fost realizată prin programul Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare. Componenta mecanică are rolul de a elimina suspensile grosiere, de reducere a  substanţelor oganice   şi de gospodărire a nămolului.

Proiectul va continua în următorii doi ani cu fodurile POS Mediu pentru etapa de eliminare a azotului şi fosforilor din apele reziduale. Însă acest program de curăţare a apelor reziduale care ajung în Dunăre este în pericol de lipsa de responsabilitate a unora.

  „Ne-am descurcat cu fonduri propri pentru că oamenii nu vor să exploateze  reţeaua de canal în condiţiile legii, legea spune că în canal nu este voie să se deverseze copruri cu o dimensiune mai mare de doi centimetri.

Pentru a readuce la stare staţia a fost nevoie de câteva mii de euro, cheltuieli destul de serioase”, a adăugat directorul.
 

Cele mai multe probleme apar atunci când după ploaie, reţeaua de canal este spălată şi toată apa plină cu resturi menajere şi articole de îmbrăcăminte se strânge în staţia de epurare.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

De multe ori ,muncitorii din staţie trebuie să coboare la  grătare  şi să scoată cu mânile goale  gunoaiele. Pompele sunt cele care cedează primele  din cauza  bucăţilor de material textil care se strâng în jurul lor. Cinci containere se umplu în fiecare săptămână cu mizeriile colectate din apele reziduale.
  

„Noi avem şapte puncte, toată apa care se ducea liber în Dunăre, acum este preluată cu pompele şi este transmisă la staţia de epurare. Nu numai conductele de la staţia de epurare sunt înfundate ci  toate pompele din celălate puncte”, a încheiat directorul.

 


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite