Câinii specializați îi sperie pe traficanții de țigări de la PF I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrabanda pe filiera Severin-Serbia este marea problemă a vameșilor și polițiștilor de frontieră. Pentru a combate ingeniozitatea contrabandiștilor, vameșii au în ajutor patru ciobănești belgieni, gata să caute țigări în cele mai neașteptate locuri.

Personalul vamal din punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier I are ajutor de nădejde. Recent, echipajele s-au mărit atât numeric, cât și calitativ, cu doi câini specializați în descoperirea tabacului, stupefiantelor și a altor substanțe ce ar putea proveni din produse de contrabandă.

Conducerea vămii, dar și vameșii punctului de trecere a frontierei sunt încântați de eficacitatea „agenților” speciali.

„Eu le spun căinii de aur. Sunt peste așteptări de utili în acțiunile noastre. Au foarte multe descoperiri la activ și caută în locuri în care personalul uman nici nu s-ar gândi să caute, decât dacă ar avea informații precise că în locurile respective s-ar afla produse de contrabandă. Ne ajută foarte mult în munca noastră”, ne-a spus șeful vămii severinene, Titu Nețoiu.

Contrabandă intensă, câini mai mulți

Astfel, celor doi câini deja prezenți în echipă li s-au alăturat Ian și Ianis, doi ciobănești belgieni gata să „percheziționeze” la sânge mașinile celor care trec vama.

Ian are puțin peste un an și s-a antrenat timp de trei luni la școala de dresaj de la Giurgiu, alături de inspectorul vamal Florin Moțățăianu, cel care se ocupă de instrucția patrupedelor.

După acest stagiu, câinele a fost adus în vama PFI, unde a trecut la treabă, ajutat de fratele său, Ianis.

„Am efectuat acest stagiu de specializare ca urmare a escaladării fenomenului de contrabandă cu produse accizabile. Mai mult decât atât, pentru desfășurarea unor acțiuni speciale, am solicitat și primit de la colegii de la Craiova încă un câine, care să rămână temporar la noi și să intervină ori de câte ori e nevoie. Așa a apărut și Ianis, lângă Ian”, mai spune Titu Nețoiu.

Câinii îi sperie pe contrabandiști și reduc traficul la vamă

Zona de frontieră de la Porțile de Fier I este cunoscută pentru activitatea intensă pe care o desfășoară, aici, contrabandiștii.

Clienții „fideli” ai punctului de trecere sunt cei care introduc în țară țigări din Serbia, pe care le vând apoi, în piețele din Drobeta Turnu Severin sau din județ, sub prețul obișnuit.

Traficanții fac și câte patru sau cinci drumuri zilnic, între Severin și Kladova sau Negotin.

Reprezentanții vămii au declarat în nenumărate rânduri că acești oameni încarcă traficul vamal, iar cei care au de suferit sunt turiștii sau oamenii de bună credință, care vor să meargă la cumpărături în țara vecină.

Acest lucru pare să se schimbe în această perioadă. Câinii „antitabac” au deja un impact spectaculos asupra celor care se gândesc să ascundă țigări în diferite zone ale mașinilor.

Potrivit șefului vămii severinene, în prima zi în care au fost prezenți la frontieră, câinii au redus traficul la jumătate.

„În afara descoperirilor frecvente, câinii au și un impact extraordinar asupra celor de rea-credință. În prima zi în care am scos câinii, traficul s-a redus la jumătate. Probabil cei care au intenții ilicite nu se mai încumetă să treacă vama, iar asta este o mare realizare pentru noi”, susține șeful vămii de la PF I, Titu Nețoiu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite