Bucate tradiţionale româneşti, la pachet, pentru românii care nu se întorc acasă de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cârnaţii şi murăturile sunt trimise prin colet, în străinătate
Cârnaţii şi murăturile sunt trimise prin colet, în străinătate

Cârnaţii româneşti şi murăturile, trimise la pachet românilor din stăinătate care nu se întroc de sărbători acasă, din cauza crizei

 S-au dus vremurile când românii cărau cu portbagajul murăturile şi cărnaţii după sacrificarea porcului pentru Crăciun. Din cauza crizei, din ce în ce mai mulţi români optează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă  în ţara de adopţie.

Şi cum tradiţia o cere, de pe masa de Crăciun nu trebuie să le lipsească bunătăţile culinare tradiţionale aşa că fiecare face rost de bucate cum se pricepe mai bine. Giorgian Creţescu este plecat în Italia de cinci  ani de zile, când vine în ţară pregăteşte din timp toate bunătăţile pe care le ia înapoi în Italia. Anul acesta, preparatele din carne şi murăturile îi vor fi trimise la pachet.

„Mie cel mai mult îmi place carnea de mici, în Italia, nu găseşti aşa ceva ori cât ai căuta. Aici, produsele româneşti sunt foarte scumpe şi nu se găsesc întotdeauna.

Iar când vine Crăiunul, ca acum, ştiu că trebuie să-mi trimită şi mie mama ceva. Pentru mine, pachetul din ţară este ca şi cadoul adus de Moş Crăciun, numai că are cărnaţi şi alte bunătăţi făcute acasă”,a mărturisit prin telefon Giorgian Creţescu, beneficiarul pachetelor.  

Mariana Creţescu este mama lui şi chiar dacă este despărţită de mii de kilometri de copilul ei are grijă ca sărbătorile să aibă mirosul şi gustul specific românesc.

Aşa că din timp femeia a pregătit borcanele cu castraveţi,  gogoşari şi conopidă.  Din pachet  nu vor lipsi nici trandafirii şi carnea de porc pentru friptură.

„Dacă el nu poate să vină  acasă, fac eu un efort şi îi trimit ce are nevoie ca să nu simtă depăratarea şi ca să se bucure şi el de sărbătoare ca noi”, a mărturisit femeia.

Murturile şi carnea de porc sunt pregătite din timp pentru transport. Metoda folosită pentru expediere este una care se îmbunătăţeşte cu fiecare trimitere

Ea  ne-a dezvăluit că nu se află la prima expediere de acest fel.  De fiecare dată, carnea trimisă este congelată foarte bine şi învelită în ziare, iar borcanele sunt protejate cu materiale textile ca din cauza drumului să nu se spargă.

Apelează la persoanele care fac curse în străinătate şi astfel pachetele cu alimente ajung la destinaţie. Această metodă nu a fost lispită de peripeţii,odată a trimis  iun colet cu mezeluri, iar firma de transport a încurcat comanda şi pachetul a ajuns la Sibiu, în loc să ajungă în  Italia.

Transportul unui colet de un kilogram costă un euro. Pachetele alimentare trimise de Mariana Creţescu ajung şi la 20 de euro. Preţul variază şi în funcţie de cerinţele pe care le are copilul ei.

Produsele româneşti ajung la destinaţie la o zi după expediere. Când nu sunt persoane care să facă acest transport, femeia apelează la cunoscuţi sau vecinii care pleacă fie în vizită, fie la muncă în Italia. 

Metodele folosite de ea nu dau greş şi de fiecare dată copilul ei are pe masă, de sărbători cârnaţi, caltaboşi, friptură de porc şi murături ca la mama acasă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite