Turnu Severin: Carte veche de peste 400 de ani la Biblioteca Muzeului Regiunii Porțile de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Carte veche de peste 400 de ani la Biblioteca Muzeului Regiunii Porțile de Fier
Turnu Severin: Carte veche de peste 400 de ani la Biblioteca Muzeului Regiunii Porțile de Fier

Din înscrierile făcute pe marginile paginilor unor cărţi de aici, aflăm și numele primului cititor de carte din Severin, dar și date despre trecerea unei comete pe deasupra orașului.

În cadrul Muzeului Regiunii Porțile de Fier, funcționează și o bibliotecă extrem de interesantă, cărțile de aici fiind căutate cu destul de mare interes de cercetători, istorici și chiar doctoranzi. Chiar dacă fondul de carte numără doar 15.000 de volume, majoritatea dintre ele sunt lucrări de rezonanță ale unor mari oameni de elită. Printre aceștia se numără arheologii Grigore Florescu, Frații Berciu, dar și renumitul arheolog Dumitru Tudor.
De altfel, aici se găsesc și cărțile renumitului Alexandru Bărcăcilă, cât  și lucrări vechi și extrem de importante donate muzeului de către mari personalități ale județului și țării.

Carte veche de peste 400 de ani

Una dintre cele mai vechi cărți existene în această bibliotecă, a fost tipărită în 1590 la Tipăritura Papală din Roma. „Este vorba de o carte ce cuprinde legislaţie medievală italiană de drept orăşenesc. Este scrisă în latină şi a fost scrisă pe hârtie fabricată manual. Dar cea mai mare parte a cărţilor sunt de specialitate arheologie şi istorie, cărţi de specialitate despre epoca romană atât din România, cât şi din Serbia, Bulgaria, Germania, etc. Avem şi cărţi tipărite în vremea lui Constantin Brâncoveanu”, declară şefa bibliotecii din cadrul muzeului, Catrinel Bosoancă.

Carte extrem de interesantă pentru Severin

Cea mai interesantă carte însă existentă în această bibliotecă, a fost tipărită prima dată în Creta în 1693 și apare în România în 1706. „Este vorba de cartea „Viaţa Sfântului Vasile şi Înfricoşătoarele Vămi ale Văzduhului”. Este scrisă în alfabetul chirilic, iar din însemnările existente pe marginea colilor, se poate spune cine a fost primul cititor de carte din oraşul Severin. Reproducem mai jos patru astfel de însemnări ce surprind momentul cumpărării, întâmplări din Severin şi momentul donării acesteia. „Putem spune că acesta este primul cititor de carte despre care există dovezi din Severin”, mai susţine Catrinel Bosoancă.

1843 martie. Această sfântă carte s-au cumpărat de mine din bîlciul Corlăţălului, de la craioveni, de faţă cu popa Ioniţă ot Piatra Albă”

„La anu 1843, martie, am stat şi s-au ivit o tanga pe cer; lucea la chindia mică şi coada ei era supt toege şi mergea la apus, şi cu capu ascuţit apunea, şi era ca stelele din care o numea oamenii de stea cu coadă, şi era şi aceasta un sămn dumnezeesc pentru ca să ţînă minte.
Care tot în leatul de sus, s-au aşezat domn în Bucureşti Gheorghe Dim. Bibesc, în locul celui de fu şi Alexandru ghica voievod, şi toată în leatul acesta au fost iarnă bună, fără zăpadă, cald, bine, în luna lui ianuarie, dar la martie în zilele de 25 au dat zăpadă puţină, ca de 2,3 degete. MIHAI BĂSĂRABĂ ot satu Mahalaua Severinului”

„La anul 1848 au venit lăcustele, şi au mîncat porumbul în Plasa Ocolului, (sudul judeţului- n.r.) şi tot într-acest an, 848, au murit şi de uleră (Holeră – n.r.) şi în leatul 849 iară au murit de uleră şi tot într-acest au venit ordiile din Ţara nemţască în capul Banoviţei lîngă sat şi în capu satului Mahalaua Severinului patrusprezece mii poleci (polonezi – n.r.) şi nemţi fugiţi de unguri, şi ungurii au venit pînă în Ruşava (Orşova- n.r.) şi Ruşava au rămas pustie”.

„leat 1851. Decembrie 15. Mi s-au dăruit această carte după ce au încetat din viaţă Mihai Băsărabă dela satu Mahalaua severinului ca să-l pomenească, şi ne-am iscălit preotul Florea din Banoviţa”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite