Craiovenii beau cea mai insalubră apă din Oltenia. Află cât de potabilă este apa din oraşul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slatina şi Craiova rămân singurele municipii din Oltenia care nu au o tehnologie modernă de purifi care a apei. Spre deosebire de Târgu-Jiu şi Vâlcea care se alimentează integral din izvoare montane, craiovenii şi oltenii beau apă captată din Jiu, respectiv Olt.

Târgu-Jiu: Apă cristalină de munte

Gorjenii ar putea fi consideraţi cei mai norocoşi olteni din punct de vedere al apei care curge la robinetele acestora. Târgu-Jiu este printre puţinele oraşe din ţară unde apa potabilă este şi de calitate.Apa provine din sursele de suprafaţă Şuşiţa Verde şi Sohodol, două râuri cu apă rece şi curată care izvorăsc din Munţii Parâng. Pe perioada secetei, acestea sunt suplimentate din lacul de acumulare de la Clocotici de pe râul Bistriţa.

Staţia de foraj de la Polata asigură suplimentar apa potabilă din Târgu-Jiu

image

Pentru ca apa limpede de munte să ajungă fără impurităţile de pe conducte la robinetele gorjenilor, este tratată în staţia de tratare din Dealul Târgului. „Avem şi o staţie de epurare uzată fizic şi moral, care a intrat în reabilitare pe fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de 17 milioane de euro“, a declarat directorul Aparegio, Ion Popescu. Părerea localnicilor despre apa de la robinet este foarte bună, oamenii declarând că nu sunt nevoiţi să cumpere apă plată de la magazin. „Apa de la Târgu-Jiu este foarte bună, mă bucur că nu trebuie să cumpărăm de la magazin, cum fac cei din Bucureşti sau Constanţa“, a spus Ionuţ Grigorescu. (Oana Popescu)

Vâlcea: Din râul Olăneşti direct la robinet

La robinetele din Râmnicu Vâlcea apa este de o calitate bună. Municipiul se alimentează cu apă potabilă din lacul de acumulare Brădişor şi din râul Olăneşti, din decembrie 2009 benficiind şi de o staţie de epurare modernă realizată din fonduri europene. „Staţia de epurare a fost realizată la standard europene şi a costat 10,8 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii”, a declarat Octavian Herţa, purtătorul de cuvânt al SC Acvarim SA, societatea de furnizare a apei.

Apa care curge la robinetele vâlcenilor este bună de băut

Mureşenii vor plăti mai mult pentru apa potabilă

Locuitorii oraşului spun că, apa de la robinet este bună de băut. „Apa noastră e bună, din zonă de munte, şi nu îmi amintesc să fi curs neagră la robinet”, a declarat Mihai Stănescu, vânzător de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea. (Alina State-Fulger)

Severin: Apa de Dunăre nu mai e tulbure

De apă de calitate beneficiază şi locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin. Calitatea apei a crescut substanțial după ce, anul trecut, au fost reabilitați circa 60 de kilometri de conducte, iar în noiembrie 2009 a fost retehnologizată stația de tratare. „Stația a fost retehnologizată după o metodă de ultimă generație, bazată pe flotație cu policlorură de aluminiu. Apa respectă toate standardele de calitate și dacă nu ar conține clor, ar avea proprietăți de apă plată, atât este de curată. Analizele de specialitate pot confirma afirmațiile mele”, ne-a spus Ilie Pisoi, directorul Secom.

Apa din Dunăre este potabilă după ce este tratată la standarde europene

image

Severinenii sunt mulțumiți de calitatea apei de la robinet. „Cât am stat în București, la facultate, nu am putut să beau apă de la chiuvetă, avea un gust foarte ciudat. De când m-am întors acasă fac economie la apă plată, pentru că nu mai sunt nevoit să cumpăr. Apa de la robinet e acceptabilă și o consum fără problem”, ne-a spus Andrei Stanomirescu, funcționar bancar. (Cătălin Căruntu)

Slatina: „E mai neagră ca apa din baltă!“

De apă mai slab calitativ au parte locuitorii Slatinei. Reţeaua de apă potabilă este alimentată prin captări de apă subterană din puţuri situate pe ambele maluri ale râului Olt. Cum unele conducte au şi 99 de ani, calitatea apei de la robinet este mereu contestată. „Nu mai beau de câţiva ani otrava de la ţeavă. Când se opreşte pentru nu ştiu ce lucrare şi este dată drumul, e mai neagră decât apa dintr- o baltă“, spune Costi Iţoc. Autorităţile promit  ca peste doi ani Slatina să beneficieze de o apă curată, în prezent lucrându- se la canalizare şi staţii de epurare, valoarea proiectului fiind de 42  milioane euro, fonduri europene. (Mirela Ogea)

În prezent se lucrează la canalizarea oraşului Slatina

image

Craiova: Apă din Jiu amestacată cu cea de Izavarna

Deşi luna trecută reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia au inaugurat staţia de epurare de la Făcăi, instalaţia va funcţiona la capacitate maximă abia din vara acestui an. Apa care curge la robinetele craiovenilor provine din râul Jiu şi de la sursa de captare Isvarna (Gorj). Doar câteva cartiere din Bănie (Izvorul Rece şi o parte din Brestei) primesc apă pură de munte.

Staţia de epurare de la Făcăi va funcţiona în vara aceasta

Astăzi a avut loc inaugurarea parţială a staţiei de epurare la care se lucrează din 1988
Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite