Au cheltuit milioane de lei să devină eligibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Costaiche Nistor din Vânjuleţ ne arată teancul de dosare ce aşteaptă finanţare
Primarul Costaiche Nistor din Vânjuleţ ne arată teancul de dosare ce aşteaptă finanţare

Zeci de dosare zac pe birourile primarilor, pentru că nu au mai primit finanţare. Dacă unii edili încă mai speră, alţii s-au obişnuit deja cu ideea că au aruncat banii pe apa sâmbetei în loc să-i folosească în scopuri utile.

Au plătit zeci de mii de lei pe întocmirea lor şi acum sunt doar obiecte de decor în birourile primăriilor. Vorbim proiecte cu finanţare europeană depuse de autorităţile locale, declarate  eligibile, dar care nu au fost finanţate niciodată.

Edilul şef din Vânjuleţ şi-a pus multe speranţe în proiecte. E motivul pentru care a cheltuit, cu întocmirea lor, peste 300.000 de lei. Acum plânge după banii pe care-i putea folosi în alte scopuri şi care s-au dus pe hârţoage.

“De câte ori avem câte o şedinţă la nivel de judeţ, ni se spune să întocmim proiecte. Am întocmit, de exemplu, pe măsura 322, s-a cheltuit cu el circa 1 miliard lei vechi şi păcat că s-a cheltuit, că a devenit eligibil proiectul, dar nu e finanţat.

Pe mine nu m-a încălzit absolut deloc că e eligibil, dacă la nivelul ţării astea se fac proiecte care devin eligibile, dar nefinanţabile, înseamnă că bugetul ţării se duce dracului.

În loc să realizăm la nivelul comunii cu miliardul ăla ceva, am făcut proiecte eligibile şi le-am făcut în zadar şi ne uităm la hârtiile din birou”, ne-a spus Costaiche Nistor.

Din anumite considerente, el a ajuns să creadă că finanţările sunt date doar celor care au sprijin politic. „Degeaba facem proiecte. Am făcut cu colegi de-ai mei la acelaşi proiectant. Am avut acelaşi număr de puncte, însă neavând coloratura politică necesară, unii dintre colegii mei au obţinut finanţarea, eu doar eligibil”, a adăugat edilul comunei Vânjuleţ.

Alţii încă mai aşteaptă
Aceeaşi părere o are şi primarul din Şimian, căruia îi decorează biroul vreo trei proiecte, eligibile, dar nefinanţate. „Am expus salariaţii primăriei, care au venit şi sâmbăta şi duminica la serviciu, peste orele de program, au stat până la 12 noaptea şi am constatat cu durere în suflet că aceşti bani se alocă pe criterii politice.

Am depus pentru campus preuniversitar, pe măsura 1.2.5.- modernizare drumuri agricole, am depus pentru apă-canal în satele Poroina, Ergheviţa şi Dedoviţa pe fondul de mediu... S-au cheltuit cam 120.000 lei”, ne-a spus primarul ion Ghinescu (Foto jos). 

Primarul din Şimian se plânge că a expus şi oamenii pentru aceste proiecte

La Burila Mare, primarul e ceva mai optimist. Şi el şi-a încercat norocul cu un proiect, depus pe măsura 3.2.2., în speranţa că va asfalta 11 kilometri de drumuri săteşti. Sunt deja doi ani şi tot aşteaptă.

„Cam două miliarde a costat acest proiect. Este eligibil, dar fără finanţare”, ne-a spus Jenică Cicic, primarul comunei Burila Mare.

În Mehedinţi, numărul proiectelor întocmite şi depuse, declarate eligibile şi nefinanţate nu e ştiut oficial de nimeni. Cert este că dacă ar fi primit finanţare, viaţa a zeci de mii de oameni ar fi fost schimbată în bine.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite