Atenţie, şoferi! În Drobeta Turnu Severin se ridică din nou maşinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii locali nu mai ridicau maşinile parcate neregulamentar din martie 2010
Poliţiştii locali nu mai ridicau maşinile parcate neregulamentar din martie 2010

Poliţiştii locali, din Drobeta Turnu Severin, şi-au recăpătat parţial „dreptul”de a ridica maşinile parcate prost pe domeniul public 

Angajaţii  Poliţiei locale nu mai puteau să ridice autoturismele parcate neregulamentar  de aproape doi ani de zile.

Acest lucru după ce Hotărârea Consiliului Local (CL) Drobeta Turnu Severin din anul‭ ‬2008,‭ ‬conform căreia staţionarea neregulamentară a maşinilor este constatată de către‭ ‬Poliţia‭ ‬Comunitară,‭ ‬a fost atacată în contencios administrativ,‭ ‬la Tribunalul Mehedinţi,‭ ‬de către prefectul judeţului,‭ ‬Ion Mâţu.

Hotărârea din‭ ‬2008‭ ‬conferea dreptul agenţilor de la Poliţia Comunitară de a bloca‭ ‬şi ridica orice autovehicul parcat ilegal, însă reprezentanţii prefecturii au susţinut‭ că nu primăria sau agenţii comunitari trebuie să aplice amenzile, ci poliţiştii de la Serviciul Rutier. Instanţa a dat câştig de cauză prefecturii şi a constatat că ridicarea autoturismului era ilegală.

Poliţia comunitară s-a transformat în 2010 prin legea 155/2010 în Poliţa Locală şi prin Hotărârea Consiliului Local Mehedinţi 27/2011 care reglementează activitatea de blocare, ridicare, transport şi depozitare a autoturismelor oprite, staţionate şi parcate neregulamentar, poliţiştii locali şi-au recăpătat parţial atribuţiile.

„Numai poliţiştii locali care au absolvit cursurile de perfecţionare  din cadrul instituţiilor Ministerului Administraţiei şi Internelor au competenţa de  a constata contravenţii, de a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor, având dreptul  de a dispune măsuri  de ridicare a autoturismelor staţionate regulamentar”, a declarat Luria Mărţuică, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Poliţiştii locali pot ridica autoturismele numai în patru situaţii. Astfel de pe domeniul public, ei pot lua doar maşinile parcate neregulamentar pe spaţiul verde, împiedică desfăşurarea  unor lucrări pe domeniul public, sunt abandonate sau oferite la vânzare.

„În cazul celorlalte autoturisme parcate neregulamentar, constatarea se face, în exclusivitate, de Poliţia Rutieră şi va fi emisă o sancţiune”, a declarat Florin Albei, director de cancelarie în cadrul Instituţiei Prefectului.

În  funcţie de fapta săvârşită, amenda pentru şoferii care parchează neregulamentar variază de la 400 la 2500 de lei.

Dacă se dispune şi măsura complementară, şoferul prin cu maşina parcată neregulamentar trebuie să plătească o taxă de deblocare de 100 de lei.

Dacă are ghinionul să ajungă mai târziu, ca să-şi recupereze maşina trebuie să  achite taxa de transport de 300 de lei  şi un tariff de 50 de lei pentru fiacre zi cât autoturismul se află în grija Poliţiei Locale.

Pentru primele 24 de ore nu se percepe taxă de depozitare. Şoferii care  constată că au rămas fără maşină vor afla de la serviciul unic pentru urgenţe 112 că maşina nu a fost furată ci ridicată de poliţiştii locali, ei vor anunţa de acum fiecare autoturism ridicat de pe domeniul public.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite