Turnu Severin: Își caută strămoșii printre rafturile Arhivelor/ Arborele genealogic, noua metodă de îmbogățire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulți severineni își caută strămoșii îndepărtați, de la care să fi rămas vreo vilă sau măcar un teren bine amplasat. Cei care apelează la firme specializate plătesc până la 3000 de euro pentru a-și afla originile, mergând pe firul timpului, până în secolele XVIII sau XIX.

Deși, în Drobeta Turnu Severin, interesul pentru construirea arborelui genealogic abia începe să încolțească, tot mai mulți oameni pornesc pe firul timpului, în căutarea rudelor bogate.

„Este o modă care, în zona noastră, se află la început și abia acum începe să crească. Practic, moda arborelui genealogic vine din Occident, acolo unde documentele de familie se păstrează mult mai bine decât la noi. Cele mai importante acte oficiale necesare pentru acest demers sunt actele de stare civilă”, ne spune Tudor Rățoi, directorul filialei Mehedinți a Arhivelor Naționale.

image

Totuși, demersul este unul anevoios și implică multe drumuri și căutări în Arhive, în diverse primării sau biserici. În cazul Arhivelor Naționale, cercetarea se face gratuit.

„Până în anul 1864, actele de stare civilă se făceau la biserică, așa-numitele „mitrice”, iar păstrarea lor este numai parțială. În principiu, avem în arhivă astfel de documente ce acoperă perioada 1864-1900. Confrom legii, actele de stare civilă ajung la Arhive după 100 de ani de la emiterea lor. Orice persoană care vine să cereceteze la noi, poate face acest lucru gratuit. Chiar acum, la început de an, am avut solicitări de acest gen”, adaugă Tudor Rățoi.



Mii de euro pentru aflarea originilor
Pentru cei care își doresc un arbore genealogic mai precis și mai întins, ca perioadă, pot opta pentru o firmă specializată în acest sens, sau diverse firme, precum cele de detectivi, care oferă astfel de servicii. Aici, însă, costurile sunt destul de ridicate.

image

„De la începutul anului, am avut deja în jur de 10 solicitări pentru arbore genealogic. Unii clienți vin din dorința de a-și conuaște strămoșii, însă cei mai mulți speră la o moștenire. Prețurile pleacă de la 300 de euro, pentru un arbore simplu și pot ajunge și la 3000 de euro, în cazul în care suntem nevoiți să săpăm mai mult în timp. Cel mai „vechi” strămoși pe care l-am găsit este un bărbat născut în anul 1811”, ne spune Octavian Bădiu, detectiv particular.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite