Turnu Severin: Ambulanţa Mehedinţi, la un pas de colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Ambulanţa Mehedinţi, la un pas de colaps
Turnu Severin: Ambulanţa Mehedinţi, la un pas de colaps

Medicii de familie nu şi-au mai primit banii din luna mai, nu mai sunt bani nici pentru carburanţi şi nici pentru revizia maşinilor .

Pentru a ieşi din blocajul financiar în care se află, SJA are nevoie de 250.000 de lei (2,5 miliarde lei vechi). Este vorba despre restanţe la plata carburanţilor, a reviziilor tehnice ale maşinilor şi la  salariile medicilor de familie care asigură tratamentul la domiciliu. “Cea mai mare urgenţă este asigurarea carburantului, având în vedere că furnizorul poate bloca orice deplasare a ambulanţei. A doua urgenţă majoră este faptul că medicii de familie care fac gărzi în ceea ce priveşte îngrijirile la domiciliu nu şi-au luat banii din luna mai 2009. Au atenţionat, printr-o hârtie, că-şi încetează activitatea dacă nu sunt plătiţi la zi”, ne-a precizat Stelica Ciobotea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi.

Conducerea SJA este nevoită să renunţe la colaborarea cu medicii de familie, din lipsa fondurilor. “Valoarea noastră de contract este de 900.000 lei şi deocamdată nu am primit-o. O s-o primim, ne-a spus preşedintele CJAS, dar în cursul lunii următoare. Or, noi avem nevoie de bani pentru luna septembrie, pentru că banii primiţi până acum, ne-au ajuns doar pentru salarii”, a declarat dr. Dumbrăvica Florescu, directorul adjunct al SJA Mehedinţi.
 
Zece ambulanţe ar putea fi trase pe dreapta
Pe lângă medicii de familie care nu şi-au primit banii, mai sunt şi restanţe la plata furnizorilor de servicii şi echipamente pentru autospecialele SJA. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât, în aceste zile, zece maşini ar trebui să plece la revizie, în caz contrar acestea vor rămâne în garaj. “În cazul în care nu vom putea să facem reviziile la ambulanţe, trebuie să le oprim din circulaţie, pentru că nu putem pune viaţa în pericol a echipajului şi a pacienţilor. Datoria pe care o avem la reparaţii, piese şi anvelope se ridică la circa 50.000 lei. Acum, avem nevoie de revizia urgentă a zece maşini”, ne-a spus Crişan Dumitraşcu, directorul tehnic al SJA Mehedinţi.      

Sprijin din partea prefectului
Pentru a obţine finanţarea necesară, reprezentanţii instituţiei, împreună cu conducerea DSP, au solicitat sprijinul prefectului. În urma discuţiilor purtate, s-a stabilit ca în zilele următoare, SJA să primească 70.000 lei, de la CJAS, bani necesari pentru plata combustibilului. În ceea ce priveşte plata salariilor pentru medici şi a celorlalte sume necesare deblocării situaţiei, prefectul Ion Mîţu susţine că va face toate demersurile către Ministerul Sănătăţii pentru alocarea unor fonduri suplimentare. “Am rezolvat problema lipsei carburantului, va trebui să găsesc o soluţie şi la celelalte probleme care blochează activitatea Staţiei de salvare. Este o unitate foarte importantă care trebuie să funcţioneze fără sincope, deoarece aici vorbim de viaţa oamenilor,” a declarat prefectul Ion Mîţu.

Pe lângă lipsa banilor, SJA Mehedinţi se confruntă şi cu un deficit de personal (fiind nevoie şi de şase şoferi). Ar trebui să funcţioneze cu 304 persoane şi are în prezent 207. În plus, potrivit sindicaliştilor, foarte mulţi salariaţi au peste 200 de ore suplimentare efectuate şi neplătite. Faţă de anul trecut, numărul solicitărilor a crescut cu 20%. SJA Mehedinţi are în acest moment 32 de maşini (21 noi şi 11 vechi) şi ar mai avea nevoie de alte 15.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite