Turnu Severin: Albert Mufturel, specialistul în descarcerări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a îndeplinit visul pe care îl avea încă de mic copil, acela de a fi pompier. Deşi este o muncă solicitantă, susţine că nimic nu se compară cu o intervenţie reuşită.

Are 30 de ani şi este comandant de echipaj SMURD în cadrul Inpectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta . Încă din copilărie, visul lui a fost să devină pompier, lucru care s-a şi întâmplat. „De mic am crescut lângă Detaşametul  Drobeta şi, astfel, îi tot vedeam cum se echipau şi totul era contra-cronometru, asta îmi plăcea. Într-o zi am prins ziua porţilor deschise, am fost şi am văzut autospecialele, modul de lucru, fapt care m-a determinat de atunci să urmez o carieră în domeniu“, ne mărturiseşte tânărul.

Deşi eforturile depuse au fost consistente, Albert consideră că nimic nu se compară cu mulţumirea adusă de reuşita unei intervenţii. „La 22 de ani am satisfăcut stagiul militar în detaşament, nu aveam prea mare idee despre pompieristică, dar pot să zic că a fost cel mai obositor an din viaţa mea. Lipsă de somn, alarme multe, şi de pregătire şi de intervenţie, dar dacă mergeai la un accident şi salvai o viaţă, satisfacţia era deplină. Sunt clipe pe care nu le poţi descrie în cuvinte“, ne spune Cristian.

De fiecare dată când plecă la o intervenţie, pompierul ne-a mărturisit că se roagă la Dumnezeu ca persoanele în cauză să nu fie rude sau prieteni. „Iubesc meseria de descarcerare. Trebuie să fii foarte bine pregătit, atât fizic, cât şi psihic. Cel mai şocant lucru este să pleci la o intervenţie şi să fii nevoit să dai de cunoscuţi. Din fericire, nu am avut parte de cazuri din acestea, dar am avut colegi care s-au confruntat cu aşa ceva. Cel mai mare regret îl ai atunci când la faţa locului nu mai găseşti persoane în viaţă“, adaugă acesta.

Pasionat de sport

Cristian este pasionat şi de sport, antrenându-se mai mulţi ani pentru powerlifting. „Meseria de pompier este foarte frumoasă, iar dacă ar fi să aleg alt domeniu, tot asta aş alege. Sunt, cred, unul din puţinii români care merge la muncă cu zâmbetul pe buze. Şi asta, pentru că fac ceea ce îmi place. În timpul liber m-am antrenat mulţi ani pentru powerlifting,  dar nu am ajuns în niciun concurs, pentru că nu aveam în Severin niciun club care să fie afiliat. Este un sport interesant, ceva gen haltere, dar sunt trei probe: împins la piept, plan drept şi genuflexiuni“, ne spune pompierul.

În prezent, se antrenează pentru concursul de specialitate, de la care are mari aşteptări. „Concursul profesional de specialitate este exact ce trebuie să facă un pompier. Sunt patru probe, două de echipă şi două individuale. Deşi par uşoare, nu sunt deloc aşa. De la noi, participă zece tineri talentaţi şi cu suflet deosebit. Avem speranţe mari, pentru că suntem conştienţi de valoarea noastră“, încheie acesta.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă ar fi să te reprofilezi, ce meserie ai alege?

Nu ştiu ce aş alege. Mi-ar plăcea să fiu instructor de culturism sau fitness. Asta ar fi o variantă, dar m-am gândit să fac ce îmi place şi nu vreau să schimb locul de muncă.

 Cum te vezi peste 10 ani?
Din punct de vedere personal, un tată fericit cu o familie împlinită, iar din punct de vedere profesional, mă văd cu o experienţă mai mare în domeniul serviciului. Nu sunt genul de om care cere foarte multe de la viaţă, cel mai important e să fii sănătos.

Ce-i place?
„În mod deosebit sportul, mai puţin fotbalul. Sunt un mare iubitor de animale. De asemenea, plimbările prin natură mă relaxează foarte mult. La un om apreciez sinceritatea şi punctualitatea.“
Ce nu-i place?
„Minciuna, în primul rând. Oamenii care se dau ceea ce nu sunt, oamenii cu două feţe şi cei care nu ştiu să aprecieze ceea ce au.“


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite