Ajutorul social vine prin mandat poştal în mai toate localităţile din Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la oraş, venitul minim garantat vine pe card, localnicii de la sat nu au auzit de bancomate sau carduri. Astfel că majoritatea a optat pentru primirea banilor prin poştă.

Guvernul a decis ca, din februarie, beneficiarii venitului minim garantat să primească banii pe card sau prin mandat poştal. Cea mai simplă şi economică variantă, cea a cardurilor, a fost aleasă de foarte puţini, întrucât nu toată lumea are acces la tehnologie.

Ajutorul social via card ajunge la beneficiarii de la oraş, dar şi în unele comune învecinate acestora. În mai toate satele însă, banii ajung prin mandat poştal. Printre ele se numără Broşteni, Cireşu, Pătulele, Jiana sau Vânjuleţ.

“E mai greuţă treaba cu cardul. Nu ştie Baba Veta să folosească un card. Ea vrea banii şi atât”, ne-a spus Alexandru Borugă, primarul comunei Broşteni unde sunt înregistraţi 40 de beneficiari.

Situaţia e similară şi la Cireşu, unde cei 22 de posesori ai venitului minim garantat îşi primesc, de-acum, banii prin poştă. “Nici nu se punea problema de carduri.

În zonă nu sunt bancomate, avem oameni în vârstă şi care nu ştiu ce e ăla card”, ne-a spus, la rândul său, Doru Ţârlui, edilul şef al comunei.


Mandatul bate cardul
Edilii susţin, la unison, că în general beneficiarii sunt persoane în vârstă, care poate nici măcar nu ştiu ce e un card, darmite să mai şi “lucreze” cu noile instrumente de plată.

În plus, la sate, nu există nici măcar bancomate. “Noi n-avem carduri aici, iar ca să mergem până la Severin doar ca să scoatem banii e dificil. Pentru cei bătrâni e şi mai rău, că habar n-au ce e ăla un card”, ne-a spus o tânără din Vînjuleţ.

Şi la Eşelniţa, cei aproape 550 de beneficiari ai venitului minim garantat au optat pentru mandatul poştal, însă primarul Ioan Ciuru susţine că nu este exclus ca de luna viitoare, opţiunile oamenilor să se schimbe.

Potrivit edilului, alegerea nu este făcută la nivel de comună, ci individual. Mai mult decât atât, indiferent cât de costisitoare sau economică ar fi modalitatea de plată, cheltuielile sunt suportate din bugetul statului.

Funcţionarii din primării întocmesc doar dosarele beneficiarilor. “Până pe 5 februarie a trebuit să depunem situaţiile pentru luna ianuarie. Opţiunea pentru modul de plată aparţine exclusive beneficiarilor”, ne-a spus primarul Ioan Ciuru.

În judeţul Mehedinţi, circa 9000 de persoane primesc ajutor social.

Cum se calculează ajutorul social
La venitul minim garantat au dreptul familiile şi persoanele singure, cetăţeni români.

Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Venitul minim se încadrează între 125 lei pentru o persoană singură şi 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite