Aflată acum în paragină, Casa lui Ceauşescu de la Gura Văii va fi transformată într-un centru regional de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vila, inaugurată în 1972, în care fostul preşedinte comunist a dormit doar de trei ori, va fi modernizată cu bani europeni. Aflată acum în paragină, Casa de oaspeţi de la Gura Văii, cunoscută drept “Vila lui Ceauşescu” va fi transformată într-un centru regional de afaceri.

Dacă până în 1989, nici măcar trenul nu avea voie “să facă gălăgie”, acum vila lui Nicolae Ceauşescu de la Gura Văii- Mehedinţi va fi transformată într-un centru modern de afaceri. 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi au depus, în parteneriat cu Camera Regională a Meşteşugarilor din Vidin-Bulgaria, un proiect în valoare de aproape două milioane de euro şi sunt la câţiva paşi de obţinerea banilor.

Proiectul, intitulat Centrul regional de afaceri dunărene - Gura Văii”, este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Prin implementarea lui, se va realiza un centru de afaceri care să asigure spaţii pentru conferinţe, simpozioane, întâlniri între partenerii de afaceri, prin reabilitarea casei de oaspeţi de la Gura Văii, vor fi extinse clădirile existente. “În acest sens, are loc o reabilitare completă a clădirilor existente, plus o extindere a acestor facilităţi, astfel încât la momentul respectiv să existe şi posibilităţi de cazare, în jur de 60-70 de locuri de cazare, precum şi săli de conferinţe, care pot găzdui până la 82 de participanţi. În principiu, acest centru va sta la dispoziţia oricărui organizator de evenimente, care va semna un contract, evident, dar centrat pe tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sectorului de afaceri”, ne-a precizat Cristian Sallai, administratorul public din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi. 

image

CLICK PE POZE PENTRU A VEDEA GALERIE FOTO


Când tovarăşu` se odihnea, “nici polizoarele nu mai aveau voie să mai meargă”

În locul păzit odinioară de securişti şi dulăi fioroşi, a rămas o clădire aproape pustie şi cam ponosită. “În `75, la trei ani după ce a fost dat în folosinţă, arăta excepţional. O curăţenie desăvârşită, covoare groase pe jos, în toate camerele era foarte, foarte plăcut. Nu era mobilier scump, dar era bine întreţinut şi bine construit. Dacă vă uitaţi şi la uşi, e un mobilier foarte, foarte solid. Ăsta ţine sute de ani. Dulapurile încastrate în zidurile casei, ceea ce astăzi nu se mai face”, îşi aminteşte Ionel Dăiescu, administratorul vilei.

Localnicii din zonă îşi amintesc şi ei despre cum era, pe vremuri, când venea aici  tovarăşul. “Am trăit atâţia ani în comunism, cum să nu ştim cum era pe aici. Era linişte, pădurea plină de securişti, cum se făcea ora zece, n-aveam voie să mai ieşim afară, pe stradă. Lucram în întreprindere la energo-reparaţii, nici polizoarele nu aveau voie să mai meargă. Dormea tovarăşu`, se odihnea. Trenurile, cred că cinci kilometri aveau pe oră. Marfare, nici atât. Rar treceau”, ne-a spus un locuitor al cartierului. 


Nu vedea Tito ceea ce vedea Ceauşescu din cameră
În vila inaugurată odată cu Barajul de la Porţile de Fier I, au dormit în 1972, Nicolae şi Elena, dar şi fostul preşedinte yugoslav, Tito.

Ceauşescu avea de la geam o panoramă superbă. “A fost de trei ori aici. Ultima dată în 15 mai 1989. De pe vremea aceea mai sunt lustrele, parchetul, în rest totul este schimbat. A fost un Ludovic XIV aici, care după `90 s-a dus în altă parte şi s-a adus alt mobilier”, ne-a mai spus administratorul vilei.

Potrivit sursei citate, chiar şi Tito a dormit în această vilă, în 1972, venit în zonă la inaugurarea Hidrocentralei de la Porţile de Fier I. Nu a avut însă aceeaşi privelişte pe care a avut-o Ceauşescu din apartamentul său. „Era o privelişte deosebită. Din dormitorul fostului preşedinte Ceauşescu se vedea barajul românesc şi sârbesc. Din apartamentul lui Tito, nu se vedea decât barajul sârbesc. Aici era o strategie, de felul în care erau aşezate în arhitectura acestei case, iar poziţia ei este deosebită. Şi Tito a dormit aici, în `72, la inaugurarea Hidrocentralei Porţile de Fier I, cât şi a acestei case. Atunci a fost o întâlnire între preşedintele României şi Yugoslaviei. Iosif Broz Tito cu soţia, şi Ceauşescu cu soţia”, a adăugat Ionel Dăiescu. 

În primii ani de după revoluţie, din vilă a dispărut cam tot ce era de preţ. O conservare ca la carte ar fi costat Consiliul Judeţean cel puţin 350.000 lei anual. Bani nu au fost, aşa că şansa vilei pare să fie acest proiect european. “Din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, reabilitarea acestei clădiri de importanţă naţională nu se putea face. Singura soluţie de a aduce Casa de Oaspeţi de la Gura Văii la un standard normal- deşi, cu finanţarea pe care urmează s-o aducem, o vom aduce la standarde europene- singura soluţie erau fondurile europene. Am scris un proiect, al cărei valoare totală, cu tot cu TVA, depăşeşte 1,7 milioane de euro. Aceşti bani nu-i găseam în bugetul judeţului pentru că, la câte priorităţi avem, sigur ar fi fost greu să direcţionăm banii către reabilitarea acestei case, cunoscută de toată lumea, ca şi casa lui Ceauşescu. Acolo, lucrările pe care le vom face vor însemna reabilitarea unei suprafeţe de peste 900 mp, iar ca suprafaţă extinsă, de peste 2100 mp, vor însemna aceste lucrări reabilitarea întregului spaţiu, precum şi crearea unei noi construcţii, de aproape 700 mp, care va fi folosită ca şi centru de conferinţe, ca şi centru de afaceri, la nivel european, precum şi reabilitarea utilităţilor şi a mobilierului, atât în partea de cazare, cât şi în celelalte spaţii”, ne-a precizat Andi Nodiţ – vicepreşedintre Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Până la obţinerea finanţării n-ar mai fi prea mulţi paşi. Dacă totul va merge ca la carte, în 2014 fosta vilă va arăta ca un centru de afaceri la standarde europene.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite