Turnu Severin: Direcția pentru Culte și Patrimoniu Național Mehedinți este cercetată de corpul de control al prefectului și de Poliția Economică/ Șeful Direcției: „Este o neînțelegere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul Guvernului în Mehedinți a dat termen până  astăzi pentru ca dosarul de clasare afferent anului 2010 să fie pus la dispoziția organelor de control. „Nu există un astfel de dosar, pentru că nu am efectuat nicio clasare în 2010”, răspunde Cătălin Pătroi, directorul de la Cultură.

Măsura vine după ce prefectul de Mehedinți a sesizat lista celor 569 de clădiri de patrimoniu, dintre care peste 300 sunt case de locuit, fapt anunțat în cadrul celui mai recent Colegiu Prefectural. 

„Mi-a atras atenția numărul foarte mare de monumente istorice care au fost trecute în patrimoniu anul trecut și faptul că mai mult de jumătate din ele sunt case de locuit. Într-un singur an s-au găsit mai multe monumente istorice decât în perioada 1990-2009. Am trimis o echipă de control formată dintr-un reprezentant al corpului de control, doi reprezentanți ai poliției economice, unul din partea Inspectoratului de Stat în Construcții și doi de la Finanțele Publice. Vom vedea dacă aceste 300 de case meritau sau nu să fie scutite de la taxele și impozitele locale”, ne-a spus prefectul Ion Mîțu.

Potrivit prefectului, la primul control desfășurat ieri, directorul Cătălin Pătroi nu a putut prezenta dosarul aferent anului 2010. Reprezentantul Guvernului în Mehedinți a dat termen până  astăzi pentru ca dosarul aferent anului 2010 să fie pus  la dispoziția organelor de control.

În caz contrar, șeful de la Patrimoniu va fi destituit din funcție și i se va întocmi dosar penal pentru abuz în serviciu, mai spunea, ieri,  prefectul.

„Deși controlul încă nu s-a încheiat, directorul nu găsea, ieri, dosarul aferent anului 2010. Dacă nu îl prezintă până mâine dimineață, va avea dosar penal pentru neprezentare de acte și abuz în funcție, iar în 24 de ore va fi destituit”, a punctat Ion Mîțu.

„Dacă se va dovedi că aceste case de locuit nu meritau să intre în patrimoniul național, e clar că la mijloc e vorba de niște avantaje materiale. Merg până la capăt cu cercetările și iau toate măsurile legale care se impun”, a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Cătălin Pătroi, șeful Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu: „Este o neînțelegere”

În replică, șeful Direcției Patrimoniu susține că este vorba despre o neînțelegere și că nicio clădire nu a fost adăugată pe lista monumentelor istorice în 2010.

„Lucrurile sunt foarte clare și le-am explicat și organelor de control. Lista e aceeași cu cea din 2004, sunt schimbate doar numerele de ordine și declasate 6 obiective. Nu s-a făcut niciun favor nimănui, noi doar aplicăm legea, iar potrivit legii, oamenii aceia au dreptul să fie scutiți de impozit. Singura problemă este faptul că nu intră bani la buget, dar nu e vina mea, ci a legiuitorului. Clădirile aflate acum pe listă sunt în această situație din anul 2004 și nu le-am pus eu acolo”, a spus, pentru Adevărul de Seară Severin, Cătălin Pătroi.

„În ce privește dosarul, nu l-am putut prezenta pentru că nu există, nu s-au făcut clasări în 2010. Nu am nimic de reproșat nimănui, neînțelegrile pot exista, terminologia este greoaie și sunt puțini specialiști în acest domeniu. Orice prefect are dreptul de a dispune un astfel de control”, a adăugat șeful de la Cultură.

„Pentru a intra pe lista monumentelor istorice, este nevoie de un dosar de clasare și de o documentație foarte amănunțită. Acest dosar merge la București, ministrul îl aprobă și este publicat în monitorul oficial. Este o acțiune foarte costisitoare. Repet, Direcția nu a declanșat nicio operațiune de clasare în anul 2010, așa cum s-a afirmat. Este o neînțelegere”, susține Cătălin Pătroi.

De menționat faptul că șeful de la Cultură se află pe această poziție pentru a doua oară.

Primul său mandat s-a desfășurat în perioada 2008-2009, fiind destituit apoi, cu Ordonanța 37. Cătălin Pătroi și-a recâștigat funcția în instanță și și-a început al doilea mandat în aprilie 2010.

Află concluziile echipei de control și eventualele măsuri luate de aceasta, pe turnu-severin.adevarul.ro



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite