„Şi interzicerea vânătorii este un dezastru pentru Deltă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii ar putea reveni în Delta Dunării
Vânătorii ar putea reveni în Delta Dunării

Colegi în Parlament dar şi pe fondurile de vânătoare, deputaţii au păreri diferite vizavis de reluarea vânătorii în Deltă. Ei vor vota în plen modificarea ordonanţei care ar putea reintroduce vânătoarea în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării

Printre membrii Comisiei pentru Administrație Publică, Echilibru Ecologic și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor, care a aprobat modificarea ordonanţei 127 se numără şi deputatul vâlcean Cristian Buican. Acesta spune că nu a participat la şedinţa în care s-a discutat despre vânătoarea în Deltă.
„Eu boicotez lucrările pentru că acestea, în Comisia respectivă, se desfăşoară fără cvorum de mai mult timp, e o formă de protest a mea. În principiu, deşi sunt vânător, nu sunt de accord cu vânătoarea în Deltă, e un ecosistem special acolo care are nevoie de protecţie“ spune deputatul Buican.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Tulcea spun că singura legătură a instituţiei cu vânătoarea este acordarea unui aviz gestionarilor de fonduri, atunci când se organizează licitaţii, Consiliul fiind proprietarul mai multor terenuri concesionate pentru această activitate.

Duvăz e supărat pe ONG-iştii de asfalt

Bogdan Niculescu Duvăz,  un alt deputat vânător, chiar membru în conducerea Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor, este de părere că vânătoarea în Deltă ar trebui controlată şi organizată mai efficient, nu interzisă.
„Interzicerea vânătorii este un dezastru pentru Deltă, vă spun că în zece ani de interdicţie întreg vânatul din zonă va fi distrus, şi am exemplul Pădurii Caraorman, unde era un regal de vânătoare, şi acum e zero barat, după interzicere“ spune deputatul. Duvăz este foarte critic la adresa ONG-iştilor care militează pentru interzicerea vânătorii.
„Sunt ONG-işti de asfalt, de birou, fac ecologie cu câini şi pisici, habar nu au cum e în natură, în realitate, mai bine să tacă, dar nu tac deoarece vânează nişte fonduri, bani“ spune Duvăz.

Cum s-a ajuns la reluarea vânătorii în deltă

După ce în vară s-a decis ca Administraţia Rezervaţiei să nu mai elibereze autorizaţii de mediu pentru vânătoare în Deltă, săptămâna trecută, cu acordul tacit al reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ai Ministerului Mediului și Pădurilor și la inițiativa Consiliului Judeţean Tulcea, membrii Comisiei pentru Administrație Publică, Echilibru Ecologic și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor au aprobat modificarea OUG 127/2010 menită să completeze Legea de funcționare a RBDD 82/1993.
Astfel, la propunerea Președintelui Comisiei, domnul Vasile Gherasim (PDL), vânătoare sportivă va fi considerată "activitate economică tradițională" în Delta Dunării  și, astfel, reintrodusă ca practica în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite