WeBSeaCo, un proiect de restaurare a clădirilor vechi din Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2010, Prefectura Tulcea este partener al The Coastal and Marine Union, Olanda, în implementarea proiectului WeBSeaCo - Western Black Sea Cooperation, 2010-2016, proiect ce vizează dezvoltarea oraşelor de pe coasta Mării Negre, într-un parteneriat lărgit: România, Bulgaria, Turcia şi Georgia.

Erik Van Dijk, senior adviser al The Coastal and Marine Union, spune că la Sulina se va reabilita oraşul din punct de vedere cultural, prin restaurarea clădirilor  vechi de importanţă istorică şi redarea aspectului de secolului XIX, a infrastructurii din zona turistică a oraşului, cât şi utilizarea tehnologiei regenerabile necesare activităţilor comunităţii.
La Sfântu Gheorghe, obiectivele proiectului WeBSeaCo sunt: întărirea protecţiei localităţii prin refacerea digului, racordarea zonei de plajă la canalizare şi reţeaua de energie electrică, cât şi refacerea infrastructurii rutiere.
Localităţile Sulina şi Sfântu Gheorghe au depus aplicaţiile pentru obţinerea certificării Quality Coast Award şi au trecut de primul stadiu al evaluării, ceea ce presupune că în eventualitatea premierii acestora, reprezentanţii autorităţilor locale vor fi invitaţi în data de 13 mai la Kouklia, în Cipru pentru ceremonia de înmânare a premiilor.
„Certificarea Quality Coast Award este foarte importantă în economia proiectului WeBSeaCo, întrucât susţine şi justifică necesitatea investiţiilor durabile în aceste zone cu potenţial turistic şi în care biodiversitatea şi apropierea de natură dau valoare adăugată comunităţilor, care în cele din urmă se va regăsi în îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor” , a declarat Erik Van Dijk, coordonatorul proiectului, în cadrul vizitei în judeţul Tulcea din 5-6 aprilie.

Staţie de epurate la C.A. Rosetti


Vizită de lucru la Rosetti

În cadrul aceluiaşi proiect, WeBSeaCo 2010-2016, partenerii olandezi vin cu o soluţie şi pentru problemele de alimentare cu apă potabilă ale localităţii C.A.Rosetti din judeţul Tulcea.
„În urma consultării comunităţilor din Deltă, s-a hotărât ca localitatea CA Rosetti să beneficieze de o investiţie ce presupune utilizarea energiei solare pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor şi infiinţarea unei staţii de epurare a apelor uzate, un proiect pilot ce utilizează tehnologie inovatoare, deja implementată cu succes în localităţi de la Marea Mediterană“, a declarat  prefectul Vasile Gudu, în urma vizitei efectuate la C.A. Rosetti, alături de cercetătorii olandezi. 
„Pentru acest proiect pilot, vom căuta lărgirea parteneriatului şi identificarea unor surse de finanţare care să ofere locuitorilor implementarea în cel mai scurt timp şi costurile cele mai mici la utilizare, căci e nevoie de nişte soluţii viabile la C.A. Rosetti” completează prefectul judeţului Tulcea.
Activităţile planificate pentru acest an în cadrul proiectului WeBSeaCo vizează adăugarea de noi parteneri din Bulgaria (localităţile Varna şi Balchik) şi Turcia (Sinop şi Armutalan), organizarea unui eveniment dedicat proiectului în luna iulie, la Tulcea (sau Bucuresti), eveniment la care să participe atât partenerii români, cât şi olandezi, precum şi reprezentanţi ai Ministerelor Turismului şi Dezvoltării Regionale şi al Mediului şi Padurilor, participarea  primarilor la cursuri de instruire pentru managementul zonelor de coastă, demararea studiilor de fezabilitate.
În România, WeBSeaCo se adresează judeţelor Tulcea (Sulina şi Sfantu Gheorghe) şi Constanţa (Mangalia) şi se derulează în trei etape: obţinerea certificării QualityCoast Award pentru localităţile beneficiare a proiectului, realizarea studiilor de fezabilitate, lărgirea parteneriatului cu firme interesate, întocmirea planurilor de lucru, a propunerilor de finanţare şi implementarea planurilor de lucru.


image
Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite