Ucraina vrea să intre în Europa prin Isaccea! Vezi aici cum va arăta trecerea Ro-Ro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Ucraina au discutat la malul Dunării deschiderea unei noi porţi spre Uniunea Europeană. RO-RO-ul dintre localităţile Isaccea şi Orlovca ar urma să absoarbă traficul de mărfuri ce trecea prin vămile din Republica Moldova.Tirurile vor fi îmbarcate pe bac-uri şi trecute peste Dunăre, ajungând mai uşor pe rutele comerciale europene.

Oraşul Isaccea va deveni unul dintre cele mai importante puncte de tranzit între Uniunea Europeană şi Ucraina. Conform unui proiect pus la punct de părţile române şi ucrainene în dreptul localităţilor Isaccea, judeţul Tulcea, şi Orlovca, Administraţia Raională de Stat Reni, se vor construi puncte de trecere de tip RO-RO peste Dunăre. Zona va deveni extrem de atractivă pentru transportatorii regionali şi nu numai, mărfurile provenite de pe piaţa asiatică prin portul Odessa urmând să ajungă mult mai uşor în Uniunea Europeană, spre portul Constanţa sau alte destinaţii, fără să mai ocolească prin vămile din Republica Moldova.


Vedere dinspre Dunăre

Întâlnire la nivel înalt
Reprezentanţii ambelor părţi s-au întălnit pentru prima dată în locul în care urmează să se construiască infrastructura necesară, pe malul românesc al Dunării la Isaccea, la finele săptămânii trecute. Din delegaţia ucraineană însoţită la Isaccea de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Eugen Chebac, au făcut parte viceguvernatorul Regiunii Odessa, Liudmila Varaba precum şi Dimitri Ivanovici Makovsyi, preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Reni. Aceştia au avut o scurtă discuţie cu primarul Isaccei, Ilie Petre, reprezentantul investitorului privat, firma MBS, Stelian Găvruş, şi inspectorul guvernamental Lucian Simion.


Imagine de ansamblu

„Fără multe vorbe să punem mâna pe lopată şi să realizăm acest punct de trecere important pentru România şi Ucraina“, a spus viceguvernatorul Varavas. Partea ucraineană a subliniat că acest proiect este bine văzut în ţara lor mai ales deoarece, din punctul lor de vedere, piaţa de mărfuri şi zona comercială, mai ales cea din portul Odessa a depăşit deja criza şi se întrevăd premisele unui trafic susţinut prin RO-RO-ul Isaccea-Orlovca. „Partea română trebuie să statueze, prin hotărâre de Guvern, că la Isaccea e punct de trecere internaţional, marfă şi pasageri. Din acel moment normativ, să-i spun aşa, proiectul va fi concretizat în maximum un an. Numai punctul de trecere vamală costă 5 milioane de euro, iar toată infrastructura colaterală e „preţuită” la circa 10 milioane “ a declarat inspectorul guvernamental Lucian Simion.

image
image


Imagine de ansamblu

Investiţie de 12 milioane de euro

În februarie 2010, Consiliul Local Isaccea s-a asociat cu MBS, firma administrată de bucureşteanul Stelian Găvruş pentru 49 de ani de zile. MBS construieşte edificiul, după care părţile vor stabili aportul fiecăreia în vederea realizării contractului de asociere prin participaţiune.  Conform proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, redevenţa stabilită de ambele părţi va fi de 33.335 de euro pe euro pe an până la edificarea construcţiei, dar nu mai mult de trei ani de zile.  Termenul de finalizare este de 24 de luni de la demararea lucrărilor. Construcţia se va realiza pe  o suprafaţă de 13,9 hectare  extravilan din domeniul privat al localităţii Isaccea.  În anii 2010 – 2012 suma alocată pentru aceste lucrări este de 2 milioane de euro.  La capitolul proiecte în derulare, primăria Isaccea menţionează asfaltarea drumului orăşenesc 53 ce va face legătura între punctul de trecere al frontierei de tip RO-RO, Isaccea – Orlovka, în valoare de 2.753.350  euro.      


Poliţia de Frontieră

Conform protocolului de colaborare româno-ucrainean lucrarea ar trebui să fie finalizată teoretic până la finele anului, dar ambii parteneri susţin că se va termina mai devreme. În cadrul acestui parteneriat public – privat, firma pune banii pentru investiţie, iar primăria nu pune decât terenul.
Beneficii şi pentru Isaccea
Autorităţile locale spun că trecerea va aduce un important beneficiu prin redevenţa pe teren, crearea de locuri de muncă, şi dezvoltarea pe orizontală a  mai multor servicii: fast – food, restaurant, schimb valutar.


Vama

„Este un plus pentru localitate, este un beneficiu pentru întreaga zonă. Altfel putem evalua dezvoltarea localităţii atunci când avem astfel de oportunităţi”, a mai precizat Petre Ilie.   
Administratorul firmei care va realiza investiţia, Stelian Găvruş, spune că din evaluările pe care le-au făcut până acum valoarea investiţiei este de circa 12 milioane de euro.
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară de astăzi!

image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite