Tulcenii sunt invitaţi la piese de teatru din toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul Alexandru Boureanu prezintă diploma de integrare în CTE
Managerul Alexandru Boureanu prezintă diploma de integrare în CTE

Absolut gratuit. Centrul Cultural „Jean Bart“ a devenit oficial membru al Convenţiei Teatrale Europene. Primele beneficii imediate ale aderării culturii tulcene la această formaţie europeană: spectatorii tulceni sunt poftiţi la piese de teatru din întreaga Europă, iar doi dintre angajaţii teatrului vor fi pleca în Europa pentru schimb de experienţă

La finalul lunii trecute s-a semnat adeziunea la această Convenţie. Teatrul din Tulcea a devenit, astfel, al treilea teatru din România membru al CTE , una dintre cele mai mari reţele de acest gen din lume. Actorii noștri vor putea să promoveze numele teatrului „Jean Bart“ pe scenele din Europa.
„Eu eram convins 80% că vom fi acceptaţi, ceea ce iată, s-a şi întâmplat. Ţin să precizez însă, că, alături de teatrul din Craiova şi cel din Tulcea, a mai fost acceptat în această Convenţie şi teatrul din Timişoara, astfel că acum sunt trei teatre care reprezintă cultura tulceană la nivel european“, a declarat managerul Alexandru Boureanu.
Acesta a făcut publice ieri şi primele efecte pozitive ale acestei aderări: prin aceste relaţii cu organismele internaţionale există posibilitatea de perfecţionare permanentă a angajaţilor. Astfel, Elena Orbocea şi Ecaterina Tudose (angajate ale teatrului din Tulcea) vor fi propuse pentru schimb de experienţă în teatrele europene.
„Condiţia este, evident, ca aceştia să cunoască limba străină în care vor face cursurile de perfecţionare. Se pot face aceste specializări în diferite state, astfel că beneficiul este mult mai mare decât cotizaţia noastră“, spune Alexandru Boureanu.
Rezervări pentru scenele europene
De asemenea, Alexandru Boureanu a mai prezentat publicului „cărţile poştale“ în baza cărora cei care se vor abona la serviciile centrului cultural din judeţul Tulcea să poată participa la orice piesă de teatru din cele 45 de teatre prinse în Convenţie.
„În alte state biletele se epuizează şi cu o lună, două înainte de premieră. Astfel că prin aceste cărţi poştale tulcenii care pleacă din ţară pot suna la teatrul respectiv şi îşi pot rezerva un loc la o anumită piesă de teatru. Este un avantaj pentru cei care iubesc această artă“, spune Boureanu.
Convenţia Teatrală Europeană a fost creată în 1988. Este o asociaţie ce reuneşte peste 40 de companii de teatru din 24 ţări europene. CTE doreşte stimularea tinerei dramaturgii şi a noilor producţii în Europa, iniţierea de proiecte ce reunesc limbi diferite din teatre diferite şi încurajează schimburile de idei, indivizi şi integrarea profesională a tinerilor artişti.




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite