Tulcenii se vor bucura de subvenții în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile municipale spun că subvenția la energie termică nu va fi eliminată de Guvern în acest an. Acestea dau asigurări că în cel mai rău caz subvenția de la stat va fi diferențiată pe categorii de populație funcție de venitul obținut, în timp ce de la bugetul local va fi acordată în continuare.

În momentul de față, tulcenii plătesc un preț de referință al gigacaloriei de 150 de lei, în condițiile în care prețul de producție este de 300 de lei per gigacalorie. Din acest preț de producție, bugetul de stat suportă 30% iar bugetul local 20%.
Sistem diferențiat

„Convingerea mea este că subvenția nu va fi eliminată în acest an în totalitate. Fie va fi eliminată treptat până în 2015, fie se va stabili un sistem diferențiat de acordare  subvenției, astfel încât să fie ajutate doar acele categorii de populație care chiar au nevoie de ajutor din partea statului întrucât au venituri modeste“, spune viceprimarul George Blejan.

În iarna trecută, tulcenii au plătit la căldură pentru o garsonieră, în medie, 150 de lei, pentru un apartament cu două camere aproximativ 250 de lei, iar pentru trei camere au scos din buzunar în jur de 350 de lei. În condițiile eliminării subvenției de la bugetul de stat, un proprietar al unui apartament de 3 camere ar trebui să plătească în jur de 450 de lei, pentru un apartament de 2 camere aproximativ 320 de lei iar pentru o garsonieră în jur de 210 lei.

„Nu cred că populația este pregătită pentru a face față acestor cheltuieli cu căldura. Cel puțin nu acele categorii de populație cu venituri reduse. Este vorba de acele persoane care în prezent primesc ajutoare de încălzire prin Direcția de Asistență și Protecție Socială, care plătesc chiar mai puțin de 150 de lei pe gigacalorie cât este prețul de referință la nivel municipal. În cazul acestora se poate subvenționa chiar mai mult căldura, cu condiția ca acele categorii de persoane cu venituri mari să-și plătească în întregime serviciile furnizate, fără niciun ajutor de la stat“, spune viceprimarul Blejan.

Pe de altă parte, reprezentanții autorităților atrag atenția asupra faptului că sistemul de subvenții existent în prezent defavorizează populația care locuiește la case și care nu primește ajutoare de la stat întrucât nu-și încălzește locuințele în sistem centralizat. La nivelul orașului, este vorba de aproximativ 30.000 de tulceni care locuiesc la casă și suportă în întregime cheltuielile de încălzire.

Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite