Tulcenii plătesc cele mai scumpe bilete de autobuz!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tulcea este unul dintre cele mai scumpe municipii din ţară în ceea ce priveşte transportul în comun; tulcenii plătesc 2 lei pe o călătorie. Depăşim oraşe mari din ţară: Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara şi chiar Capitala, deşi acolo mijloacele de transport în comun parcurg distanţe mult mai mari.

Tulcenii plătesc 4 lei pe un bilet cu două călătorii. Reprezentanţii operatorului local Transport Public recunosc că Tulcea se află la limita superioară a tarifelor de transport local, dar au găsit şi scuze. „Nu suntem singurii. Tarife la acelaşi nivel sunt în judeţe ca Vâlcea, Bistriţa, Alba Iulia, Buzău, Iaşi. În Bucureşti este mai ieftin, dar acolo cu un singur bilet este mai greu să ajungi la destinaţie, pentru că trebuie să schimbi 2-3 mijloace de transport“, spune directorul Vladimir Şopov.

Preţuri mai mici

În municipiile vecine tarifele sunt mai mici, respectiv 1,75 de lei pentru o călătorie la Constanţa, 1,5 lei la Brăila, Galaţi, Călăraşi şi Slobozia, în timp ce la Bucureşti tariful este de 1,3 lei. La Iaşi un bilet cu 2 călătorii costă 3,7 lei, iar la Timişoara şi Cluj-Napoca – 3,5 lei.
Tulcenii reclamă preţul mare al călătoriei. „Fiica mea locuieşte în cartierul Lotizare şi nu este decât un singur traseu de autobuz, 3-ul, care merge pe strada Mahmudiei. Ori ea lucrează la Penny, deci trebuie să schimbe două autobuze. Aşa că trebuie să-şi cumpere zilnic două bilete de 4 lei. Nu şi-a luat abonament că tot pe acolo ajunge cu cheltuielile“, spune Elena Dumitru (47 de ani).

„N-aş putea spune că este foarte scump biletul astfel încât să-mi iau un abonament, problema este că noul sistem de taxare te lasă uneori fără bani. Zilele trecute, am introdus 5 lei în aparatul automat din Piaţa Veche şi nu mi-a eliberat nici bilet, nici rest. Nu este mult, dar vă daţi seama câte milioane se strâng dacă incidente din acestea se întâmplă la mai mulţi“, spune Cosma Ion (58 de ani).

„Marea problemă este că la Tulcea nu există concurenţă pentru transportul în comun. Una din soluţii pentru scăderea preţului ar fi un operator privat, ca la Brăila, unde societatea primăriei cere 1,5 lei pe călătorie, iar firma privată cere un leu. Un tarif de 2 lei pentru o călătorie este destul de mult pentru puterea de cumpărare actuală“, spune Ion Vals (44 de ani).

„Primim subvenţii prea mici!“

Operatorul de transport are explicaţii pentru nivelul ridicat al tarifelor. „Nu ne putem compara cu Bucureştiul, pentru că fiecare societate are o anumită conduită de funcţionare, un anumit număr de călători transportaţi. Pe de altă parte, este vorba şi de posibilităţile consiliilor locale de subvenţionare a transportului public. Consiliul General al Capitalei a alocat 8% din buget pentru această activitate, în timp ce la noi doar 2,78%“, adaugă directorul Vladimir Şopov.

Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite