Tulcenii au asaltat târgul de produse țărănești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, Piața Civică a fost gazda unei expoziții de produse tradiționale culinare și nu numai, organizată cu ocazia sărbătorii de Sfinții Constantin și Elena.

Producători din toată Ardeal, Banat, Muntenia, și Oltenia au îndemnat tulcenii să guste și să cumpere din marfa produsă în gospodării: de la carne de porc, oaie sau vită, brânzeturi și afumături, cașcaval la miere și produse apicole, ciocolată de casă, covrigi, prăjituri de casă.
După trei zile de expoziție în centrul orașului, comercianții prezenți la târg s-au declarat mulțumiți de vânzările făcute la Tulcea. „În toate cele trei zile am avut numeroși clienți, pot spune că vânzarea a mers bine. Lumea cumpără, e curioasă, gustă și apoi ia și acasă. A mers atât carnea de porc cât și cârnații afumați, slănina ardelenească, salamul de oaie, costița. Cu telemeaua a mers mai greu, dar în rest nu ne plângem“, spune Monica Bratu producător din Tilișca, în apropiere de Sibiu.
„Mai venim că avem vânzare aici“
Producătoarea din Mărginimea Sibiului spune că s-a aflat pentru prima dată la Tulcea, dar speră ca de acum să vină lunar. „Aveți un oraș frumos, cel puțin cât am apucat eu să văd în centrul orașului și vreau să mai vin, poate și ca turist“, spune Monica Bratu.
N-au lipsit din Banat, județul Arad, Suba Mircea și Petronela care au adus ciocolata de casă, simplă și cu nucă, grilas și halviță preparată după o rețetă proprie, din miere de albine și ciuin, fără conservanți. „E cam departe, dar am ajuns pentru prima dată și aici. Am sperat ca ultima zi de târg, duminică, să ne găsească fără marfă și așa s-a și întâmplat“, spune producătoarea din Banat.
Din secuime, producătorul Atila va prepara în fața celor interesați celebrul Kurtos Kalaks, cozonac secuiesc cu nucă, zahăr sau nucă de cocos, după preferințe.
Brânzeturi de la munte
Din zonele de munte, Grama Corneliu, din Halchiu, Filip și Budilean, din Vama Buzăului și Oncioiu Marius, din Râșnov, județul Brașov au adus telemea de oaie, brânză de burduf, simplă și cu diverse condimente (mărar, chimen, busuioc, pătrunjel), brânza de burduf în coajă de brad, pastramă, urdă dulce și sărată, cașcaval afumat și alte produse preparate dupa rețete ciobănești, transmise din tată în fiu.
Preparate din carne de porc
Din județul Argeș, producătorii Neguț și Ștefan Gheorghe din Budeasa și Rațea Valerica din Pitești au adus preparate din carne de porc, carcasă afumată, cârnați de casă, tobă și șuncă, lebăr, caltaboș, mușchiuleț afumat. „Avem marfă bună, făcută în casă și omenii s-au înghesuit să cumpere. Toate produsele sunt fără conservanți, doar lăsate la sare și fum, cum se pregătesc în satele argeșene“, spune Ștefan Gheorghe, producător de lângă Curtea de Argeș.
Tulcenii prezenți în Piața Civică în aceste zile s-au arâtat mulțumiți de inițiativa organizatorilor. Ar fi bine ca Primăria să cheme cât mai mulți astfel de producători din țară. Să vedem și noi cum se mănâncă sănătos. Cel mai mult mi-au plăcut produsele din carne. Se simte carnea adevărată fără conservanți“, spune Cătălin Marcu (34 de ani).
Citiţi mai multe amănunte în Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite