Tulcea : Imaginea actuală a Deltei Dunării, expusă la Parlamentul European
0În perioada 1-3 februarie, Parlamentul European a găzduit expoziția de fotografie „Delta Dunării, paradisul în pericol”, o inițiativă a europarlamentarului Daciana Sârbu, împreună cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta și WWF.
Prin intermediul evenimentului, organizatorii au dorit să reamintească publicului că Delta Dunării este o valoare naturală a Europei și totodată a patrimoniului natural universal , nu doar o chestiune financiară, care implică România și Ucraina. In ultimii 20 de ani, greșelile din vremea comunismului -lucrări de desecare și îndiguire, pentru practicarea agriculturii intensive, care au scos din circuitul natural 20% din zonele umede, nu au fost reparate, lucru care a afectat nu doar natura, ci și comunitățile locale. In prezent, mai bine de 50 000 de hectare – foste lacuri și canale desecate ce au fost date în concesiune anumitor companii și investitori din exteriorul Deltei, care nu aduc niciun beneficiu pentru oamenii din zonă sau pentru natură- pot fi redate Deltei prin lucrări de reconstrucție ecologică.
„Trebuie să înțelegem că Delta Dunării ne pune la dispoziție o serie de beneficii - surse de hrană și de apă dulce, căi navigabile, potențial pentru turism. Or toate acestea nu pot fi furnizate pe termen lung, dacă Delta nu este gestionată integrat, dacă nu-i oferim nimic în schimb, dacă nu vom fi capabili să controlam braconajul și dezvoltarea haotică a turismului și dacă nu avem o viziune despre cum ar trebui să arate această zonă în 10 ani de zile : o adevarată rezervație a biosferei și nu un spațiu dedicat vânătorii și pescuitului, acoperit de ciment și de gunoaie. Pentru că acesta este viitorul Deltei care se conturează în prezent`, a declarat Cristian Tetelea, Manager de Programe- Bazinul Dunării în cadrul WWF.
Starea actuală a Deltei este reflectată de expoziția cu nume ilustrativ –„Delta Dunării, paradisul în pericol”. Cele 30 de imagini expuse la Parlamentul European invită publicul să descopere frumusețea și unicitatea Deltei, prin ochii a 4 fotografi români pasionați de natură : Dan Dinu, Iliuță Goean, Helmut Ignat și Daniel Petrescu, fără a permite, însă, crearea unei imagini idilice a acestei regiuni, așa cum este, în general, prezentată și promovată Delta. Organizatorii expoziției și-au propus să redea o imagine reală a Deltei Dunării din zilele noastre, ce pune în antiteza natura salbatică și satele tradiționale de pescari cu dezvoltarea haotică a turismului, vânătoarea ilegală și alte presiuni aduse astfel în atenția opiniei publice.