Tulcea: Dunărea a scăzut cu trei metri faţă de acum un an!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an apele depăşeau cota istorică de inundaţii, acum pontoanele au rămas pe uscat. Dacă în iunie 2010 copii făceau baie pe faleza municipiului şi pontoanele de acostare erau peste nivelul cheiului, în iunie 2011 între chei şi apă s-a căscat o mică prăpastie.

Dunărea a trecut de la o extremă la altă la Tulcea în mai puţin de un an de zile. Dacă în iulie 2010 nivelul apei a atins la Tulcea un nivel istoric de 439 de centimetri, peste cota istorică din 1970, acum Dunărea este extrem de scăzută, atingând ieri cota 137, o diferenţă de peste trei metri!  În urmă cu un an sute de tulceni veneau zilnic pe faleza să vadă cu cât a mai crescut Dunărea. Apele au stat săptămâni în şir pe faleză, spre bucuria copiilor care se bălăceau de zor.

image

FOTO: Faleza Dunării în iulie 2010

Practic, acum , un an, aveai senzaţia că vapoarele care trec pe Dunărea circulă undeva peste nivelul cheiului. La fel şi navele şi pontoanele de pe mal păreau suspendate deasupra falezei, locul tradiţional de plimbare al tulcenilor.

Eşuate pe mal

Acum, la aproape un an de la inundarea falezei, malul Dunării pare selenar, cu pietre şi nâmol uscat. Pontoanele de acostare sunt deja puţin înclinate deoarece flotoarele ating fundul apei, iar unele vaporaşe au rămas deja prizoniere pe mal.
„Parcă nici nu mai zici că era apa mare, acum inundaţie, acum secetă, a luat-o razna şi natura asta. Acum un an mă uitam cum intră apa pe faleză, acu mă uit după ea în jos“ spune Cristi Bilţiu.
Nivelul scăzut al apei creează şi un disconfort celor ce ies la plimbare pe faleză, mâlul rămas pe uscat , la soare, mirosind destul de puternic.

Va continua să scadă

Reprezentanţii  Sistemului de Gospodărire a Apelor Tulcea spun că deşi nivelul apelor este destul de scăzut, minimul istoric este încă foarte departe.
„Acum este o diferenţă de trei metri faţă de anul trecut, este diferenţă mare cauzată de lipsa ploilor. Cel mai scăzut nivel din istorie la Tulcea a fost atins în 2003, cota de 5 centimetri“ spun cei de la SGA. Cota are drept punct de referinţă nivelul mării. Specialiştii spun că în perioada următoare nivelul Dunării va continua să scadă.






Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite