Tulcea: Vali Bogdan este tulceanul care trăieşte la „extrem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este administrator al unei firme de consultanţă de turism şi marketing. Are un blog de consultanţă de turism specializat pe hosteluri ( hostel-hostelling.blogspot.com ). Este promotor al unei firme de alpinism utilitar şi servicii forestiere extrem care funcţionează la Tulcea de 11 ani. 

Iubeşte călătoria „la picior“, munţii, alpinismul, cicloturismul, natura sălbatică, are un brevet de paraşutism, a străbătut Delta Dunării în toate anotimpurile, atât perpedes cât şi cu caiacul .

Se descrie ca fiind „pasionat, pasionant, pasionabil,  deschizător de drumuri, de minţi şi de suflete“.  Vali Bogdan şi-a dezvoltat în ani de zile o pasiune pentru tot ce înseamnă „aventură outdoor“.

14 zile de mers pe jos „Pe urmele lui Pintea Haiducul“


Cea mai interesantă expediţie a lui a avut loc în 1997. 14 zile de mers pe jos în Maramureş, pe timp de iarnă ( Borsa, Valea Izei, Sigetul Marmatiei, Valea Marei , Hanu’  lu Pintea, Baia Mare ). Nu ştie câţi kilometri a străbătut şi asta pentru că, după cum spune chiar el, timpul şi dimensinea spaţială nu mai au valoare în astfel de momente. „Nu ai de ce să fii sclavul timpului , nu eşti interesat de statistici sau de recorduri “.
A fost singur în această excursie per pedes. Expediţia a fost una  tematică – „Pe urmele lui Pintea Haiducul“. A urmărit, practic, traseele fizice şi cultura orală care păstrează vie legenda lui Pintea pe aceste meleaguri: Cărarea lu’ Pintea, Masa Pintii, Mormântul lu’ Pintea, Drumul lu’ Pintea, Hanu lu’ Pintea. Cum spun moroşenii,  „Pintea-i paste tot”.
A rămas profund impresionat de ceea ce a găsit aici. În Maramureşul istoric, plasat intre zona munţilor Gutin si Pasul Prislop, se spune că „ la noi vii când vrei şi stai cât pofteşti“.  Este printe puţinele locuri unde ospitalitatea este la ea acasă, spune Vali.


Adept al cicloturismului „back country“


Vali vorbeşte şi despre o reală pasiune pentru cicloturism. Este adeptul curentului numit „Back country“ ( întoarcerea la natură pe bicicletă), necompetiţional, în armonie perfectă cu natura şi care se pliază pe fiecare biciclist.
„Poţi să faci 20 de kilometri pe zi sau poţi să faci 100 de kilometri pe zi. Fiecare are un ritm anume, este mai mult sau mai putin antrenat, străbaţi muntţi, câmpii, văi, păduri şi te bucuri de tot ce întâlneşti în cale, pentru că back country chiar la asta se referă.
Din acest punct de vedere, spune Vali, Dobrogea are o ofertă generoasă de trasee. Aici se adaugă şi potenţialul reliefului nord dobrogean în care se poate merge pe bicicletă şi 10 luni pe an.

Calatorie per pedes de la Tulcea la Sarmisegetuza Regia


Moto: „ România nu trebuie înţeleasă, trebuie străbătută“.
Aproximativ 600 de kilometri de mers pe jos. Este următoarea aventură pe care şi-o propune tulceanul Vali Bogdan. Punctul de plecare: Tulcea.  Destinaţia: Sarmisegetuza Regia – Capitala Soarelui şi a Lunii.
Această aventură va descrie într-un ghid de călătorie,  partea oarecum filosofică şi iniţiatică  a unor forme de turism simple, funcţionale şi exclusiv aplicabile concentrate în expresia „calea drumeţului“.
„Ar fi pentru prima dată în România când putem crea precedentul unui pelerinaj turistico-spiritual care ar putea reprezenta o alternativa la celebrul traseu catre Santiago de Compostella“.

Militează pentru voluntariatul de mediu


Acum încearcă să determine tulcenii că voluntariatul este o opţiune pentru ţara noastră. A făcut diverse acte de voluntariat de-a lungul anilor. Cele mai importante proiecte s-au desfăşurat în Masivul Ciucaş ( la strâns gunoaie ) şi în Delta Dunării ( la plantat sălcii).
Un alt proiect important pe care îl anunţă va avea loc pe data de 25 septembrie 2010, de Ziua Curăţeniei Naţionale, unde se doreşte ecologizarea unor zone de picnic  din apropierea Mănăstirii Cocoş, în colaborare cu Primăria Niculiţel.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite