Tulcea: Interdicţia pescuitului la sturioni ar putea fi ridicată de Ministerul Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sturion prins în carmace
Sturion prins în carmace

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, a declarat că se ia în calcul eliminarea ordinului comun al ministerelor  privind  prohibiţia totală la sturioni, intrat învigoare  în vara lui 2006. Potrivit documentului, capturile de sturioni sunt interzise  pentru o perioadă de zece ani.

În 2006, Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului au emis un ordin comun prin care se interzice pentru o perioadă de zece ani capturarea sturionilor. La vremea respectivă, cercetătorii au constat un declin al speciei generat de pescuitul agresiv şi de braconaj. Anul trecut, acceaşi cercetători ai INCDD au avansat o altă teorie: după patru ani de prohibiţie şi de populare cu puiet crescut în amenajări, resursa nu a crescut semnificativ. Mai mult, sturionii microcipaţi, spun autorităţile, au migrat şi în apele teritoriale ale Ucrainei şi, spun gurile rele, este posibil să fi ajuns deja în conserve. În Ucraina, declară  guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu, pescuitul la sturion este la liber.
Prohibiţia la sturion, prilej de sesiune internaţională
Grigore Baboianu a precizat că discuţiile legate de reluarea pescuitului la sturioni  vor face obiectul unei sesiuni internaţionale extraordinare găzduită de Administraţia Rezervaţiei Delta Dunării.

„Trebuie analizată această oportunitate din punct de vedere al evoluţiei speciilor de sturioni. Specialiştii îşi vor spune opinia şi vom decide oportunitatea reluării capturilor. Important este să avem studii clare din care să rezulte necesitatea acestei decizii. Eu am luat în calcul varianta unui proiect de hotârâre în acest sens, dar aştept opiniile tuturor specialiştilor, inclusiv cei din SUA“, a declarat Grigore Baboianu.
Un milion de euro pe an numai pentru acvacultură

Acvacultura a devenit un subiect foarte la modă în ultimii ani. În ultimii trei ani, conform ARBDD,  două investiţii private, dar şi una de stat (Institutul de Cercetări Piscicole Galaţi) au beneficiat de fonduri de la buget şi au făcut deversări de puiet din această specie protejată sturion în ultimii trei ani. Milioane de euro în fiecare an au fost investiţi în această activitate. Cei trei au beneficiat de permise speciale care le conferă dreptul să recolteze sturioni, să le colecteze icrele şi apoi să dea drumul peştilor înapoi în Dunăre. Treptat acvacultura a devenit un subiect la modă, activitatea suferind de un anumit „vedetism“, după cum afirmă inclusiv conducerea autorităţii de mediu responsabilă cu Rezervaţia Delta Dunării.

„Controlul asupra deversărilor de puiet de sturion, capturile făcute pentru reproducere sunt date care se regăsesc la Agenţia de Pescuit şi Acvacultură. Dânşii au pus pe roate această activitate de acvacultură devenită un pic vedetă la noi. Din datele pe care le deţine Rezervaţia, s-a infuzat un capital de un million de euro la noi pe an , iar deversările de puiet au fost cifrate undeva la 100.000 de exemplare“, declară guvernatorul RBDD, Grigore Baboianu.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite