Tulcea: Vizitează frumuseţile din Parcul Naţional Munţii Măcinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munţii Măcinului
Munţii Măcinului

Este unul din puţinele astfel de rezervaţii naturale din ţară, este uşor accesibil şi la dispoziţia fiecărui vizitator. În Parcul Naţional Munţii Măcinului există peste 1770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice pentru regiune.

Studiile de specialitate au arătat că şase dintre cele opt grupe de ecosisteme din Europa sunt reprezentate în acest parc. Aici au fost identificate 24 de habitate prioritare, dintre care unul este unic în lume: pădurea de fag dobrogeană.
Atracţii ale celor mai vechi munţi
Munţii Măcinului sunt cei mai vechi munţi din România, formaţi în timpul orogenezei hercinice (cu 200-300 de milioane de ani în urmă). Reprezintă limita nordică a părţii submediteraneene a Peninsulei Balcanice. Unele specii se află aici la limita extremă a arealului lor. Din zona Culmea Pricopanului şi din împrejurimi se citează 562 de plante superioare, încadrate în 70 de familii, unele dintre ele incluse în listele roşii ale plantelor superioare din România.
Specie de fag unică în România
Un element de inedit pentru întreaga ţară este prezenţa unei specii de fag ce are caractere intermediare între fagul european şi fagul oriental.
Din zestrea faunistică, Parcul Naţionale are specii unice în ţară sau chiar în lume, cum ar fi  fluturii endemici, reptilele-ţestoasă dobrogeană, balaurul dobrogean, vipera cu corn, şopârla de stepă. De asemenea, la Măcin puteţi vedea şi păsări cum ar fi dumbrăveanca, prigoria, acvila sipătoare mică, mierla de piatră, piţigoiul de livadă, sau chiar mamifere precum popândaul, dihorul pătat, pisica sălbatică, jderul de piatră, cerbul carpatin.
Degustări de vinuri
Pentru cei interesati se pot face degustări de vinuri în cele două săli de degustare ale firmei Alcovin („Pivniţa lui Terente” şi „Crama Dobrogeană”), situate foarte aproape de intrarea în traseul „Culmea Pricopanului”.
Masa poate fi servită la Restaurantul „La Coco”, lânga staţia PECO Lukoil, de asemenea aflată foarte aproape de intrarea pe traseul „Culmea Pricopanului”. Pentru grupuri care anunţă cu două zile înainte, se pot oferi meniuri economice.
De asemenea, cei care doresc un însoţitor pe trasee, aceştia îl pot contact ape Vasile Badilas, un ghid turistic care poate face diferenţa dintre o vizită şi o experienţă unică. 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite