Tulcea: Un an de la tragedia de la Piatra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele microbuzului ucigaş
Rămăşiţele microbuzului ucigaş

Trei tulceni şi-au pierdut vieţile într-un tragic accident de circulaţie petrecut pe ruta Tulcea – Constanţa. În timp ce pentru călători, pentru şoferi, pentru majoritatea tulcenilor timpul a şters această amintire nefericită, pentru trei familii din Tulcea viaţa nu a mai fost la fel de atunci.

5 noiembrie 2009. Microbuzul Tulcea – Constanţa a plecat din staţia din Tomis III la ora 11.30. destinaţia era Tulcea. Pentru cinci persoane din autobuz ultima destinaţie a fost Piatra. Acolo şi-au pierdut viaţa trei tulceni şi doi constănţeni.Elena Sandu (52 de ani), Ionel Dănilă (55 de ani) şi Cristina Dedu (21 de ani) au murit în acest accident, din vina unui şofer care şi-a găsit şi el sfârşitul la Piatra.
Soţ şi soţie, morţi în accidente rutiere
Elena Sandu avea numai 52 de ani la data de 5 noiembrie, atunci când a urcat în microbuz. Soţul ei a murit în 2005, tot într-un accident rutier. Au lăsat în urmă trei copii de 25, 30, respectiv 31 de ani, şi doi nepoţei.
Ironia sorţii a fost aceea că femeia avea grave probleme de sănătate. Chiar în anul 2009 fusese la Cluj, unde trecuse printr-o operaţie extrem de complicată. S-a salvat, era în perioada de recuperare când s-a întâmplat tragedia.
„Mama era pentru noi motorul care ne dădea putere în fiecare zi. Ca pentru oricine, mama era totul. Ne-a fost cu atât mai greu cu cât era singurul părinte pe care îl mai aveam. Tata a murit tot într-un accident de circulaţie, în 2004. Şi dacă la el poate că ne-am fi aşteptat, cred că oricui care are permis i se poate întâmpla aşa ceva, la mama nu ne-am fi gândit niciodată că ar putea fi implicată într-un accident rutier“, povesteşte fiul Elenei, Viorel Sandu (30 de ani).
Cel mai greu a fost pentru fratele lui de 25 de ani. Acesta era plecat din ţară atunci când s-a întâmplat accidentul. A fost prea din scurt ca să ajungă.
„Dacă venea cu microbuzul nu ar fi ajuns la timp. A fost incredibil de greu. Am zis că ma bine să rămână acolo. Mai greu a fost pentru el anul acesta, când a venit la pomana de un an, pe care am avut-o sâmbăta trecută“, mai povesteşte fiul Elenei.
Suflet bun, nevinovat, dispărut prea devreme dintre cei vii



Aşa descriu apropiaţii tragica tercere în nefiinţă a lui Ionel Dănilă, de numai 55 de ani la momentul accidentului. Tulceanul a avut nenorocul de a urca în microbuzul morţii şi de a se aşeza pe unul dintre scaunele din spatele şoferului.
Acum, apropiaţii îl mai văd numai în poze, şi îi aduc, la căpătâi, coroane de flori.
Cristina trebuia să termine facultatea!
Părinţii Cristinei Decu, cea care avea 21 de ani la momentul producerii accidentului, sunt înmărmuriţi de durere. Nu au putut trece nici acum peste ceea ce s-a întâmplat. „Nu trebuia să se întâmple aşa... Fata trebuia să termine facultatea“, este tot ce poate să spună mama fetei, în apropierea pomeii de un an.
Cristina a lăsat în urmă părinţii îndureraţi, o soră în doliu şi mulţi prieteni care au adorat-o. Tânăra este cea care şi-a prezis moartea. Când a urcat în microbuz, aceasta i-a trimis prietenului ei un mesaj în care îi spunea că a urcat în autobuz cu şoferul acela care „conduce prost“.



A „ratat“ microbuzul morţii
Marcela Tinca (50 de ani) circulă foarte des cu aceste microbeze. Chiar în ziua aceea trebuia să plece din Constanţa spre Tulcea. Ceva a intervenit, nu ştie ce, dar a fost salvator:
„Nu ştiu acum dacă aş fi nimerit în acelaşi autobuz, dar ştiu că chiar în ziua aceea intenţionam eu să plec spre Tulcea. Nu mai ştiu exact ce s-a întâmplat, am amânat plecarea cu o zi. Şi de atunci mă tot gândesc că Doamne fereşte, puteam să fiu şi eu acolo. Am aşteptat două – trei zile, că mi-a fost frică să mai plec. Am scăpat cu viaţă, dar mă doare inima când mă gândesc la cei care au murit atunci“, spune Marcela.
Mai circulă cu autobuzul şi acum şi de fiecare dată o trec fiori când vede crucile de pe marginea drumului, de la Piatra. Dar, spune ea, nimic nu s-a schimbat.
„Şi acum, credeţi-mă, circulă la fel. Parcă este blestemat locul acela. Când ajung acolo ba sunt la telefoane, ba se grăbesc. Îi vezi ce fac, cum se comportă. Parcă nu au învăţat nimic!“, mai spune Marcela.



image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite