Tulcea: Tradiţia se păstrează în Casa Pescarului din Mahmudia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să vezi ce a însemnat viaţa pescarilor din deltă în ultimele decenii atunci nu trebuie să ratezi Casa Pescarului din Mahmudia. Aici poţi vedea documente vechi, fotografii ce datează de zeci de ani, unelte pescăreşti, haine specifice ruşilor lipoveni.

Din centru oraşului Tulcea faci stânga pe strada Mahmudiei, ieşi din oraş pe drumul judeţean 222 C (cel proaspăt reabilitat, care duce spre Murighiol), iar la 30 de kilometri de Tulcea intri în satul Mahmudia. La numai câţiva metri mai în faţă, în curtea Comunităţii Ruşilor Lipoveni din localitate, vei avea ocazia să vezi un mini-muzeu inaugurat în urmă cu puţin timp, o construcţie specifică zonei, sub forma unui foișor tradițional din lemn și stuf.


Înveţi să găteşti ca în deltă!

Casa Pescarului nu este, însă, numai un muzeu. Este un sediu pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie. Şi cum delta înseamnă pentru multă lume ciorbă de peşte, nea Invanov este oricând pregătit să îţi ofere o porţie de deltă. „Pentru turiştii care vin în grup organizat, nea Călin Ivanov va putea face şi ciorbă de peşte, astfel încât toată lumea să vadă cum este Delta cu adevărat. Aici, la Casa Pescarului, se va putea servi un peşte prăjit, un borş de peşte gătit de localnici, iar amatorii vor avea ocazia să înveţe să gătească pe loc, chiar ei, o ciorbă de peşte ca în Delta Dunării“ spune coordonatorul proiectului, Ileana Giuşcă Ene.

Muzeu fără bilet

Turiştii sunt aşteptaţi cu braţele deschise de oamenii locului, care ţin un ochi pe micul muzeu din localitate.
Casa Pescarului îţi arată obiecte funcționale din gospodărie, diverse produse de manufactură practică meșteșugărească, scene din viața domestică a familiilor tradiționale de pescari. Pe durata sezonului estival, Casa Pescarului va putea gazdui expoziții temporare tematice, intenția comunității fiind de a realiza diverse parteneriate cu pensiuni locale ce vor oferi turiștilor preparate tradiționale locale.
Acum, la minimuzeul din localitate poţi vedea bonuri de încasare a peştelui, certificate de căsătorie, adeverinţe, invitaţii la nuntă de acum zeci de ani.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite