Tulcea: Târg de mărţişoare la minus şase grade!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că au plătit pentru cinci zile de vânzare, cea mai mare parte a comercianţilor nu stau în târg decât trei zile. Din cauza frigului din weekend, aceştia au apărut în parc de abia duminică.

Reprezentanţii Primăriei spun că vânzătorii de mărţişoare ar fi trebuit să ajungă vineri în mini – târgul organizat în Parcul Pensionarilor (vis-a-vis de Prefectura Tulcea). Şi-au luat autorizaţiile pentru cinci zile, dar nu vor putea sta atât de mult. Şi de parcă frigul nu ar fi destul, aceştia se „luptă“ şi cu lipsa clienţilor. Vânzătorii nu sunt la prima experienţă şi spun, în unanimitate, că anul acesta vânzarea merge mult mai prost decât anul trecut. Se simte criza, spun ei.



Reduceri la mărţişoare


Raluca Mihai (25 de ani) din Tulcea este una dintre vânzătoarele de mărţişoare din târg. Ea este şi artistul care le confecţionează. A venit şi în alţi ani şi spune că anul acesta este cel mai prost la capitolul clienţi.
„Nu merge foarte bine vânzarea. Mult mai prost ca anul trecut. Dar asta este, trebuie să stăm aici, pentru că altfel sunt bani blocaţi. Nu are sens să le păstrăm până anul viitor“, spune Raluca.
Un mărţişor aici costă între 1 leu şu 10 lei, dar preţul se mai poate ajusta. Pentru mai multe mărţişoare cumpărate, tulcenii pot beneficia de o reducere. Aceste aspecte se negociază cu cei care comercializează mărţişoarele.

Nu se poate sta

Raluca este printre cei care au avut autorizaţie începând de vineri, dar nu a putut veni decât duminică în târg. „A fost extrem de frig, nu avea sens să ieşim. Pe lângă faptul că am fi îngheţat, nici clienţii nu cred că ar fi venit pe frigul acela... Nici duminică nu am putut sta prea mult. Am ajuns de dimineaţă şi am stat până la ora 16.00. Mai mult nu rezistam“, povesteşte Raluca.
Îmbrăcată bine, fata suportă cu greu frigul. Toată lumea are fulare extrem de groase, căciuli de lână sau de blană şi toţi încearcă să se ferească pe cât pot din calea vântului.
„Ne îngheaţă picioarele! Avem câte două perechi de şosete şi câte două de mănuşi. Ne mişcăm dintr-o parte în alta, stăm ascunşi în corturi, dar tot ne este foarte greu“, adaugă un alt vânzător.

image

Preţurile sunt accesibile, dar clienţii lipsesc



Pentru numai un leu poţi achiziţiona un mărţişor destul de frumos. Cu toate acestea, numărul celor care trec pe la târg este foarte scăzut. Tulcenii care vin, totuşi, spun că li se pare normal să respecte tradiţia şi să onoreze fetele şi femeile din jurul lor cu un simbol al primăverii: „În fiecare an am cumpărat. Toată lumea zice că este demodat să mai dai mărţişoare, dar mie nu mi se pare. Voi cumpăra cam 20, pentru colegele de la muncă, pentru soţie şi pentru cele două fete. Nu cred că mai poţi invoca criza pentru a nu cumpăra un mărţişor. Găseşti şi cu 0,5 lei. Chiar ar fi absurd să zici că nu ai un leu pentru două mărţişoare“, spune Florin Ilie (43 de ani), din Tulcea.


 

image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite