FOTO Tulcea: Şi-au făcut casă pe piloni de frica inundaţiilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Ceatalchioi au prins frica apelor ce le-au distrus anul trecut gospodăriile. Coşmarul trăit anul trecut la inundaţii a convins o familie din Delta Dunării să-şi ridice casa  la doi metri de sol. Oamenii spun că acum pot dormi liniştiţi, indiferenţi la capriciile naturii.

Loviţi dur de inundaţii în urmă cu aproape un an localnicii din satul Ceatalchioi au reacţionat diferit.Unii şi-au bătut joc de ajutoarele oferite de Guvern şi diverse organizaţii caritabile, alţii şi-au luat măsuri de precauţie extremă.În cazul familiei Paltenie, se poate spune că, după ce s-au ars la inundaţia din 9 iulie 2010, acum suflă şi în iaurt. Gospodari, oamenii s-au apucat de construit încă de anul trecut şi au ridicat o casă la aproximativ doi metri de pământ.

„Am întrebat un specialist când au venit să ne întrebe cum facem casele, anul trecut, şi a zis că o să ţină, să nu-mi fie frică, şi aşa am făcut-o, pe piloni, să nu mai ajungă apa niciodată în casă“ povesteşte Constantin Paltenie, un localnic în vărstă de 60 de ani ce are casă chiar la intrarea în Ceatalchioi dinspre Patlageanca.

Locuinţa nu este încă tencuită dar se poate locui în ea fără probleme, se urcă în ea pe o scară de lemn iar spaţiul de dedesubt şi-a găsit rapid folosinţă.
„E tare, uite acum nu-i mai trebuie nici garaj, şi-a băgat şi maşina sub casă“ se amuză un vecin.

image

Amintiri şi nemulţumiri

În urmă cu un an, după ce apele au început să se retragă din sat, gospodarul a pus mâna şi s-a apucat şă-şi construiască locuinţă, după ce vechea casă  devenise inutilizabilă din cauza viiturii. S-a întârziat foarte mult deoarece statul s-a mişcat destul de greu cu achiziţionarea şi distribuirea materialelor de construcţie. Apoi, culmea, oamenii au primit materiale în altă ordine decăt ar fi trebuit-întâi uşi şi ferestre, apoi ţiglă, apoi BCA, ciment, şi abia la urmă şi nisipul necesar.

„Guvernul credea că levităm, cum naibii să construieşti o casă invers .Deci noi ar fi trebuit să construim pereţii, acoperişul, şi la urmă fundaţia şi amestecul de turnat. A fost bătăie de joc, sau nepricepere, au trantit la fiecare zece BCA-uri, ciment, gata, fă-ţi casă “ îşi aduce aminte Constantin Paltanie. Până la urmă oamenii au fost mulţumiţi că au scăpat cu viaţă şi sănătoşi pentru a putea munci.

Citiți amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite