Tulcea: Salopete pe bani europeni pentru elevii din şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Pas decisiv spre cariera ta“ cu finanţare europeană are în vizor 116 elevi din cadrul Colegiului Tehnic Henri Coandă şi urmăreşte formarea competenţelor profesionale în practica desfăşurată la Şantierul Naval. Banii veniţi din Fondul Social European au permis elevilor intrarea în şantier în condiţiile în care agenţii economici nu primesc tinerii în practică fără echipament de protecţie.

În perioada în care marea majoritate a firmelor tulcene şi-au restrâns activitatea, şantierul naval tulcean, STX RO Offshore, reprezintă printre puţinele soluţii de angajare pe care le au tinerii ce termină studii în domeniu. Una dintre condiţii este să capete o oarecare experienţă luând contact cu activitatea din şantier în perioada de practică. Proiectul în desfăşurare la Colegiul Henri Coandă se adresează tocmai elevilor din domeniul tehnic (technician electromecanic, electronist, automatizări) şi are printre principalele avantaje faptul că oferă resursele financiare necesare pentru ca aceştia să poată activa în şantier echipaţi corespunzător.
Echipament de lucru
Prin proiectul în valoare de 906.000 lei (din care s-a cheltuit aproximativ 200.000 de lei) a fost posibilă achiziţionarea de cărţi, calculatoare pentru dotarea a trei cabinete de specialitate dar şi echipament de lucru. „Am reuşit să le luăm echipament, lucru benefic atât pentru copii cât şi pentru comunitate. Dacă nu ar fi fost această posibilitate, fiecare ar fi trebuit să-şi achiziţioneze echipamente, ceea ce nu-i la îndemâna oricărei familii. Echipamentul era condiţia pentru a fi acceptaţi de către agenţii economici“, spune Doina Stroe, directorul Colegiului.

Conducerea unităţii de învăţământ crede că după cei doi ani de proiect cei 116 elevi vor fi pregătiţi să activeze în societăţile de profil din oraş. „Toţi speră să-şi ia examenele de bac şi să-şi continue studiile în domeniu. Dar sunt convinsă că mulţi se vor angaja pe piaţa muncii, mulţi mi-au spus că şi-au găsit ceva, în special în domeniul electric, pentru că firmele respective au început să lucreze“, mai spune directorul Stroe.
Deschidere din partea agenţilor economici

Activităţile desăşurate în primul an de implementare au vizat lucrul efectiv în şantier prin recuperarea unor componente de la lucrări mai vechi, prin recondiţionarea unor transformatoare, contacte, bobine sau rezistoare. Desfăşurarea stagiilor de pregătire practică a fost posibilă prin colaborarea cu trei agenţi economici din oraş respectiv STX RO Offshore, STX RO Electro şi Modern Ambient.

 „Nu este atât de uşor să implementezi un proiect cu finanţare europeană, dar am avut o echipă valoroasă care a făcut posibil acest lucru. Recomand tuturor directorilor să acceseze aceste fonduri europene pentru că vin apoi satisfacţiile“, a declarat directorul Doina Stroe.

Citiţi amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite