Tulcea: S-au stabilit pagubele inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Luncaviţa şi Greci s-au terminat deja primele evaluări. La Măcin încă se mai lucrează la numărătoarea caselor şi gospodăriilor afectate. Peste 150 de gospodării au fost inundate, zeci de case stau să cadă, pe străzi au apărut cratere de doi metri, sistemele de canalizare şi alimentare cu apă au fost afectate. Acestea sunt primele rezultate ale evaluărilor din teren

Imediat după inundaţii, primarii din localităţile inundate s-au apucat de calculat pagubele. Case distruse, gospodării inundate, maşini sparte, şi multă disperare – asta a rămas în urma unor ploi torenţiale de numai câteva ore.


Pagube de 300.000 de lei la Luncaviţa


La Luncaviţa deja s-a încheiat întreaga evaluare a pagubelor, iar lista oficială a fost trimisă către Prefectură. Mai mult, deja s-a făcut şi o primă evaluare financiară a pagubelor – 3 miliarde de lei vechi. Au fost inundate  15 gospodării, au fost distruse din cauza viiturii un număr de cinci poduri și podețe de pe cursul pârâului Sorniac (pagubă de 100.000 lei).
De asemenea, a fost afectată grav investiția comunei Luncavița „Modernizare teren de fotbal în localitatea Luncavița”. Apa a intrat în clădirea aflată în construcție. Au fost distruse 12 tone ciment, 2000 kg adezivi pentru gresie și faianță, 40 calorifere, 100 tone nisip, un televizor, un frigider, un aragaz, saltele și alte bunuri consumabile.
„Întreaga bază sportivă a fost încredințată pe durata execuției constructorului SC BV ULIA SRL, care este principalul păgubit. Noi nu am achitat până acum contravaloarea lucrărilor aferente contractului. Paguba este de aproximativ 100.000 lei”, spune primarul Ştefan Ilie, primarul din Luncaviţa.
Tot la Luncaviţa, 20 km de drumuri stradale au fost grav avariate: „Apa a lăsat în urmă șanțuri adânci, făcându-le impracticabile. Cetăţenii nu au au, astfel, acces către propriile gospodării. Per total, aici vorbim de o pagubă de 100.000 de lei”.


11 case distruse total la Greci


În localitatea Greci, au fost afectate 128 de gospodării, 77 de case, din care 28 avariate grav, iar 11 distruse definitiv.
„Acum am în localitate specialiştii din Prefectură şi din Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru o certificare a pagubelor suferite de populaţia locală după potop. Avem şi foarte multe maşini distruse, dar pe acestea nu le centralizăm noi. Pot să vă spun, în schimb, că avem destule cazuri în care oamenii au acoperişul găurit. Am primit de la prima oră deja patru plângeri în acest sens. Vom vedea ce putem face pentru ei”, spune viceprimarul din Greci, Nicolaie Manole.


Cratere de 2 metri la Măcin


În Măcin, încă se lucrează la inventarierea pagubelor. Primarul spune că încă evaluează starea canalizării şi a ţevilor de alimentare cu apă:
„Nici nu am ajuns încă să numărăm casele afectate. Sunt peste 15 case afectate, dar la momentul de faţă încă analizăm starea străzilor, a ţevilor de canalizare şi alimentare cu apă. Avem cămine  de apă distruse, ţevi soase din pământ, cratere de aproape 2 metri pe străzi”, spune primarul Ichim Andone (Măcin).




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite