Tulcea: Rodica Ojog Braşoveanu, cea mai citită la Bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cititorii fideli citesc la sala de lectură
Cititorii fideli citesc la sala de lectură

Lucrările ei sunt pe primul loc în topul celor mai solicitate cărţi de la Biblioteca Judeţeană Panait Cerna. „Cianură pentru un surâs“ se află pe primul loc în topul cerinţelor tulcenilor care frecventeză biblioteca. Bibliotecarii spun că această carte a fost cea mai solicitată în 2010 la secţia de Împrumut - Adulţi.

În primele zece nume de autori solicitaţi la bibliotecă se numără şi Pavel Coruţ cu „Cavalerii nobilei bresle“, Mircea Eliade, cu „Romanul adolescentului miop“, dar şi Lucian Blaga cu „Meşterul Manole“. Mircea Eliade, Ion Rebreanu sau George Călinescu au fost devansaţi de cartea Rodicăi Ojog Braşoveanu.
Povestea bunicuţei infractoare, Melania Lupu, o pensionară sprintenă, cu „un cap mic, plin de bucle şi cu „ochi albaştri, palizi“ a atras cei mai mulţi tulceni. Numărul celor care au solicitat această carte este de 12.
„În condiţiile în care am avut secţia de împrumut închisă pentru câteva luni de zile, cele 12 persoane care au solicitat o singură carte înseamnă destul de mult“, spune Ovidiu Ghionu, directorul Bibliotecii Judeţene Panait Cerna.
Ziarele, şi ele printre perferinţele tulcenilor
Nu apar în statistici, şi asta pentru că nu va fi niciodată solicitat acelaşi ziar de foarte multe de ori, aşa cum se întâmplă în ce priveşte cărţile. Dar zilnic vin tulcenii să citească atât presa locală, cât şi presa naţională la sala de lectură pentru adulţi.
„Sunt zile în care avem şi zeci de solicitări pentru ziare. Tulcenii preferă să citească aici pentru că este mai comod, pot solicita toate ziarele pe care le doresc, dar şi pentru că este mai ieftin“, spune Ovidiu Ghionu.
Clementina Dibu (61 de ani) este pensionară şi vine la bibliotecă ori de câte ori are ocazia ca să citească ziarele. Îţi aşează cu eleganţă ochelarii pe ochi, şi dă pagină după pagină.



Vine aici pentru a citi presa locală şi ziare specializate în domeniul sănătate. În principal soluţii naturiste pentru păstrarea sănătăţii.
„Nu am timp chiar în fiecare zi să vin, dar ajung aici cât de des am ocazia. Citesc ziare, în pricipal. Mă interesează foarte mult partea aceasta, de spiritualitate, despre viaţa creştină, despre biserică. Nu am timp aşa de mult să citesc tot, mai mult frunzăresc, mai trec peste pagini“, spune Clementina Dibu.
Tineri pasionaţi de lectură
Vlad Tănase (19 ani) este unul dintre clienţii fideli ai bibliotecii. Preferă să citească la sală, unde este linişte. Când are timp merge în fiecare zi la bibliotecă,  de la 11.00 la 14.00.
„ În general  nu mă axez pe un anumit criteriu atunci când îmi doresc să citesc dintr-o carte, ci prima pe care o văd sau care mi-a rămas recent întipărită sau recomandată pe aceea o iau. Îmi doresc ca peste 20 de ani să pot trage o linie şi să mă pot lăuda cu un număr impresionant de cărţi.
Există şi anumite cărţi pe care mi le doresc să le pot împrumuta,printre care două dintre ele scrise de maestrul Lev Tolstoi,Ana Karenina şi  cartea Război şi Pace,cele mai complexe şi cele mai definitorii romane ale acestuia dar pe care la secţia de împrumut nu le are încă, cel puţin nu în întregime.Singura soluţie ar fi să le cumpăr“, spune Vlad.



image
Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite