Tulcea: Puţini tulceni vor să cumpere locuinţele ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de bani îi împiedică pe tineri să îşi cumpere o locuinţă construită de stat. Circa 50 de persoane s-au arătat interesate să achiziționeze o locuință ANL prin programul inițiat de ministerul Elenei Udrea. Nici ANL-urile cumpărate prin credit ipotecar nu prezintă interes pentru tulceni. Sute de familii de tulceni au depus, însă, cerere pentru închierea unui apartament construit de stat 

Tulcenii nu mai vor apartamente construite prin Agenția Națională de Locuințe. În timp ce pentru locuințele cu destinația închiriere pentru tineri încă se mai bat circa 15 tulceni pe un loc, locuințele scoase la vânzare așteaptă clienți.

Garsoniere de cumpărat prin credit ipotecar

„Cu toate că inițial aveam în plan să construim patru scări de bloc prin credit ipotecar, nu am avut destule contracte pentru a construi decât jumătate. Chiar și acum încă mai sunt unități locative ce pot fi cumpărate prin credit ipotecar.  Mai avem de vânzare trei garsoniere, cu preţuri cuprinse între 120.000 lei şi 135.000 de lei. Proiectul a avut în vedere construire a patru scări – adică 114 unităţi locative, dar s-au construit scările D şi C. În total, construim 60 de unităţi locative, din care 18 garsoniere“, a declarat Mariana Marianciuc, reprezentantul local al ANL.
Preţul unei astfel de locuințe variază între între 120.000 și 250.000 lei, iar locuinţele vor fi gata în luna decembrie a acestui an.

Lipsă de interes pentru cumpărarea locuințelor închiriate

Din acest an, cele 200 de familii care locuiesc în cartierul ANL din zona Viticulturii ar putea să își cumpere apartamentele. Cu toate că oferta statului este mult sub prețul pieței - 407 euro pe metru pătrat – tulcenii nu se înghesie să le cumpere.
„Avem circa 50 de persoane interesate de a-și achiziționa aceste unități locative. Probabil că de vină este criza economică“, a declarat primarul municipiului, Constantin Hogea.

Prețuri prea mari, spun chiriașii

Apartamentele contractate prin credit ipotecar, dar și cele în care au locuit chiriașii tulceni cel puțin un an de zile sunt prea costisitoare pentru posibilitățile actuale.
„Am calculat că, la 407 euro pe metru pătrat, eu ar trebui să plătesc, per total, cam 25.000 de euro pentru un apartament de 52 mp. Dar am aflat că, de fapt, voi mai avea de plată și intabularea, dar și o cotă parte din spațiul comun. Cu toate cheltuielile, apartamentul ar costa peste 30.000 de euro. Știu că tot este mai puțin decât pe piață, dar nu avem cum să luăm un astfel de credit“, spune Florin, locatar al unui apartament ANL.

Pentru un credit imobiliar, la suma de 30.000 de euro, echivalentul a 120.000 de lei, o familie ar trebui să plătească lunar, preţ de 20 de ani, aproape 1.200 de lei pe lună, ceea ce este aproape imposibil pentru marea majoritate a locatarilor acestor apartamente.

Peste 1.000 de familii din Tulcea vor să stea în chirie în ANL-uri

Dacă la cumpărat nu se înghesuie, lucrurile nu stau chiar aşa atunci când vine vorba despre închierere.


„Avem circa 1.000 de cereri pentru închiere. Este vorba despre cererile pentru toate locuinţele ANL construite prin  programul tineret închiriere. Noi avem 70 de unităţi locative în Lotizare, care vor fi gata în decembrie, şi am transferat şi cele două scări de bloc din Târgul de Toamnă tot pe tineret – închiriere, unde sunt cereri foarte multe“, a declarat Daniel Pohariu, directorul Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului Tulcea.


„Noi am depus cerere încă de acum trei ani de zile. Acum am fost din nou la primărie să ne actualizăm dosarul. Avem un copil de un an şi cinci luni, şi locuim la părinţii mei, într-un apartament de două camere. Sper că vom avea şansa să primim o locuinţă socială“, spune Irina, de 27 de ani, din municipiul Tulcea.

La momentul de faţă nu există finanţare pentru construcţia celor două scări de bloc din Târgul de Toamnă, cu toate că s-a aprobat trecerea lor de la credit ipotecar la tineret închiriere.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite