Tulcea: Problemele Deltei, analizate la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 7 martie 2011, sub sloganul “Delta moare, dar nu se predă!” în prezența unor înalți oficiali români, s-a desfășurat Simpozionul Naţional “Avem o Deltă. Cum procedăm?”, marcă a Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Aflat la cea de-a cincea ediție, evenimentul a avut loc în Sala Drepturilor Omului de la Parlamentul României, fiind organizat de SDD în parteneriat cu Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, cu susținerea Romtelecom.
Simpozionul a fost deschis de Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, cu o pledoarie pentru protejarea naturii. El a atenționat că civilizaţia depinde de salvarea speciilor și că renaturarea celor 80.000 ha din Deltă înseamnă o imensă, unică şi ultimă şansă de recuperare a biodiversităţii. Liviu Mihaiu a atras din nou atenția asupra necesității controlului pescuitului și aplicării legii în numeroasele cazuri de braconaj din Delta Dunării. "Ce-am primit în schimbul eforturilor noastre? Vă spun eu: ni s-a spus că suntem niște dușmani ai poporului care pârâm la Bruxelles pentru niște plante de nisip sau pentru niște balauri verzi pe pereți" a declarat Liviu Mihaiu.

Interesele economice distrug natura

Ca urmare a analizei a rezultat că ARBDD, instituția special înființată odată cu declararea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (1990) nu are leadership-ul și autoritatea de coordonare necesare și nici pârghiile care să îi permită implementarea Planului de Management în conformitate cu obiectivele de conservare a biodiversității și de reconstrucţie ecologică.
Concluziile simpozionului la care au contribuit  reprezentanții instituțiilor prezente au fost că, în ciuda numeroaselor strategii existente în Delta Dunării, acțiunile concrete de protejare a resurselor piscicole și a biodiversității sunt blocate de interesele economice ale actorilor locali şi că deși încă din 2008 există un regulament care stabilește normele de construire în acord cu arhitectura tradițională, acesta nu este pus în practică de către autoritațile locale, în consecință construcțiile ridicate după iunie 2010 sunt ilegale.
Toți oficialii prezenți la simpozion s-au pronunțat în favoarea renaturării amenajărilor agricole și piscicole. Nicio instituție nu acționează însă pentru a pune în aplicare lucrările de reconstrucție ecologică prevăzute în Planul de management al Rezervației.


Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite