FOTO Tulcea: Pregătiri intense pentru Paştele Blajinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tulceni au venit la cimitirele Eternitatea I şi II, înarmaţi cu sape, pentru a pregăti mormintele de sărbătoarea Blajinilor. Cozile la apă pentru spălarea monumentelor sau plantarea de flori au fost de până la 50 de persoane. Zeci de grămezi de gunoi s-au ridicat pe aleile principale.


Sărbătoarea de mâine este aşteptată cu nerăbdare de tulcenii prezenţi în număr mare ieri şi astăzi în cimitirul din municipiu, pentru a-şi pregăti locurile de veci ale familiei pentru pomeni. Oamenii au săpat împrejurul mormintelor, au tăiat buruienile şi au plantat flori, depozitând resturile vegetale pe alei.


Administraţia cimitirului a anticipat afluxul mare de oameni care vin în această perioadă la cimitir, instalând afişe privind obligaţia depozitării deşeurilor rezultate în urma curăţeniei pe aleile principale ale cimitirului, pentru a putea fi colectate mai uşor de utilajele de salubrizare.
La o săptămână după Sfintele Paşti, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor sau Paştele Mic, Paştele Morţilor, cum se mai spune în unele localităţi. Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi.

image
image



În această zi se depun ofrande pe morminte, se împart pomeni, se întind mese în cimitir, lângă biserică sau, în unele regiuni, chiar şi în câmp. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite