Tulcea: Poftiţi la kurban!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea de greci din Izvoarele este în sărbătoare: de Sfântul Gheorghe pe vechi, ei sărbătoresc kurbanul. Fiecare familie de greci din comuna tulceană sacrifică astăzi un miel şi îşi invită rudele şi prietenii să guste din bucatele gătite. Tradiţia datează încă dinainte de creştinătate, spun localnicii. 

Kurbanul este un miel umplut cu orez şi cu măruntaie. Gospodinele au început încă de astăzi dimineaţă să se pregătească pentru marea sărbătoare locală.
„Mielul, întotdeauna mascul, este sacrificat dis de dimineaţă, astfel încât la ora 8.00 să ajungă deja în cuptoare. Avem şi un ritual de sacrificiu: înainte de a tăia mielul acesta este tămâiat“, spune Silvia Dascălu, din cadrul Comunităţii elene de la Izvoarele.
În timp ce  carnea este pregatită, bărbaţii pregătesc cuptoarele, iar focul arde timp de două – trei ore. După ce carnea este introdusă în cuptorul de pământ, acesta este acoperit tot cu pământ. „Kurbanul aduce familiile împreună. Dacă rudele nu ţi-au venit acasă de Paşte sau de Crăciun, de Kurban sigur vor ajunge acasă. Mai mult, pentru că acest miel nu se prepară decât în cuptoare pe lemn, mai multe familii se unesc pentru a folosi acelaşi cuptor. Astfel se apropie şi familiile din interiorul comunităţii între ele“, mai spune Silvia Dascălu.
Apoi pe toate uliţele din satele aparţinând comunei Izvoarele, gospodarii îi invită pe cei care trec întâmplător prin localitate să guste din bucatele preparate din carne de miel.
Tradiţia datează încă dinainte de creştinătate, spun localnicii din Izvoarele. Puţine lucruri s-au schimbat de-a lungul anilor. Înainte, spun aceştia, mielul se umplea cu un soi de grâu, numit bulgur. Acum se umple cu orez şi măruntaie ale mielului.
Tot astăzi se fură copiii. „Este o veche modalitate de a «păcăli» boala şi moartea: furatul copiilor născuţi în anul anterior. Mama se va duce să îşi răscumpere copilul cu daruri pentru cea care l-a furat, iar femeia care îl fură pe cel mic trebuie să îi cumpere haine şi jucării“, mai spune Silvia Dascălu.
Tradiţiile de kurban sunt păstrate, în continuare, în localităţile Greciei. „La noi aceste obiceiuri s-au transmis din generaţie în generaţie şi, după cum puteţi vedea dacă studiaţi documentele, foarte puţine lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului“, spune primarul din Izvoarele, Niculache Peiciu.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite