Tulcea: Plante unice în Europa, în pericol de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garofiţa şi volbura de nisip pot pieri odată cu apariţia noilor construcţii de pe plaja Sulina, iar dunele de nisip, o formă de relief întâlnită doar în Delta Dunării, pot dispărea. Comisia Europeană avertizează România pentru a doua oară că un proiect de dezvoltare al oraşului Sulina pune în pericol mai multe specii de plante protejate la nivel european şi naţional.

Atenţionările şi avertismentele emise de comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, vizează un proiect finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea cu suma de 6,5 milioane lei, intitulat „Amenajare plaja Sulina“. Consiliul Judeţean Tulcea, beneficiarul proiectului, a contribuit cu suma de 100.000 de lei.
Lucrările pe plaja Sulina au început pe data de 7 noiembrie 2009. Proiectul prevede amenajrea unui punct de prim ajutor, construirea a şase căsuţe unde se vor comercializa articole de plajă, două locuri de joacă pentru copii, o scenă din lemn şi două pontoane în lungime de 50 de metri. De asemenea, în cadrul proiectului s-a construit un drum de acces spre plajă.
„Sulina este o zonă sensibilă“

Ecologiştii sunt de părere că întreaga zonă a oraşului Sulina este sensibilă la o dezvoltare turistică. „Cei de la Sulina puteau să ia exemplu de la vecinii lor de la Sfântu Gheorghe, unde spaţiul de distracţie a fost amenajat la limita localităţii, nu pe plajă“, spune Marina Cazacu, agentul ecolog al Societăţii Ornitologice Române, care răspunde de Delta Dunării. Ecologiştii spun că studiul de impact asupra mediului al investiţiei de pe plaja Sulina nu a luat în calcul impactul negativ pe care construcţiile îl pot avea asupra unor plante care trăiesc doar în zona deltaică, cum ar fi o specie de garofiţă protejată la nivel european. De asemenea, pe plaja Sulina se întâlneşte volbura de nisip, o specie care poate fi găsită doar la Sulina, Sfântu Gheorghe şi Vadu. Pe lângă plante, pot fi afectate şi dunele, o formă de relief întâlnită doar în Delta Dunării.

Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, spune că avertismentul european vine în urma unei sesizări depuse tardiv de ecologiştii de la Societatea Ornitologică Română şi World Wide Fund for Nature. „Este vorba de nişte băltoace cu ceva plante cum ar fi volbura de nisip, însă mediul respectiv nu a avut de suferit“, spune guvernatorul.

Citiţi amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite