Tulcea: Paul Iacomi, un chimist de Manchester sau Cambridge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitor student la Manchester
Viitor student la Manchester

Pasionat de informatică şi olimpic la chimie, Paul Iacomi este tulceanul de Manchester sau Cambridge. A aplicat la ambele universităţi, iar până acum a primit răspuns doar de la Manchester. Universitatea din Marea Britanie l-a acceptat ca student.

În viaţa lui Paul Iacomi, chimia a intrat printr-o întâmplare. A participat la olimpiada judeţeană de matematică, materie pe care a îndrăgit-o. Era în clasa a-VII-a şi spera să ajungă la olimpiada naţională. Din păcate, s-a clasat pe locul trei, poziţie de pe care nu putea ajunge la faza naţională a olimpiadei. A fost contactat de profesorul de chimie, care i-a propus să intre în lotul judeţean de olimpici la această materie.
„Pur şi simplu a fost o întâmplare faptul că  am intrat în lotul de olimpici la chimie. Între cele două concursuri am avut doar trei săptămâni la dispoziţie ca să învăţ pentru chimie. Am ajuns la olimpiada naţională aşa cum mi-am propus. La judeţ am obţinut locul întâi. De atunci chimia a rămas şi va rămâne în viaţa mea. Tot de atunci, de la 13 ani am participat la toate concursurile şi olimpiadele naţionale de chimie. Prima mea olimpiadă naţională a fost la Bacău, unde am obţinut menţiune. Premiul de care sunt cel mai mândru  este locul doi la olimpiada naţională de chimie de la Oradea în anul 2008“, spune Paul.
Bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa

După gimnaziu s-a orientat spre Colegiul Dobrogean „Spiru Haret“, însă a fost plăcut impresionat când a primit o invitaţie din partea Liceului Internaţional de la Constanţa, locul unde învaţă copiiii oamenilor cu mulţi bani, spune Paul. A fost invitat să urmeze cursurile acestei insituţii ce recrutează olimpici, fiindu-i asigurate integral cheltuielile.

„A fost o mare bucurie pentru mine mai ales că nu am o situaţie financiară deosebită. Numai cursurile costă 2.000 de euro, iar cazarea în internat înseamnă alţi 1.000 de euro. Toate acestea eu le am gratuit. Am fost cooptat, probabil, datorită bazei de date de la inspectoratul şcolar. Nu ştiu, dar oricum nu are importanţă cum am fost cooptat. Important este că am ajuns aici“, ne spune Paul.

Citiţi amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite