Tulcea: Nicolae Constantin - rebusistul de Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajat în activitatea de cercetare-dezvoltare a Deltei Dunării, Nicolae nu şi-a înşelat niciodată pasiunea pentru enigmistică, primind după 35 de ani de activitate Oscarul rebusist

Nicolae Constantin a fost animat în întreaga sa viaţă de o neostoită sete de cunoaştere, încă din copilărie fiind subjugat de „viciul nepedepsit“ al cititului. „Cititul m-a ajutat să devin un mic enciclopedist autodidact, atuul major în abordarea cu succes a marii mele pasiuni, rebusul“, mărturiseşte Nicolae. La 8 ani, Tulcea i-a devenit oraş adoptiv, acesta fascinându-l cu poziţia geografică, forfota portuară, aspectul cosmopolit şi exotic, deplina toleranţă între numeroasele etnii de aici.

Fidel genului enigmistic

Uriaşa cantitate de informaţie culeasă prin citit a fost selectată şi structurată în sute de fişiere tematice, actualizate permanent cu date din variate domenii. De un mare ajutor i-au fost şi cele peste 100 de dicţionare din biblioteca personală („sunt un maniac în achiziţionarea acestora“).

Chiar dacă a iubit dintotdeauna Literele, a urmat o educaţie cu profil realist, a muncit pe şantiere dobrogene de îmbunătăţiri funciare, s-a perfecţionat în domeniul topografiei în timpul stagiului militar şi în cele din urmă s-a angajat la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, unde activează de 38 de ani.

În tot acest timp, pasiunea pentru enigmistică nu i-a dat însă pace. La 21 de ani a debutat în revista Rebus cu un rebo anagramat. A rămas fidel genului enigmistic până în 1981 când a publicat primul careu de cuvinte încrucişate, de atunci urmând 1000 de careuri, în care nu a făcut niciun fel de compromisuri. „În materie de enigmistică am abordat aproape toate genurile, îmi aparţin şi trei inovaţii: antagrama, rombopătratul şi pătrat cvadruplu. În ceea ce priveşte careul, genul meu preferat rămâne cel tematic de factură enciclopedică”, spune marele rebusist.

Oscar rebusist

L-a primit în 1994 la Craiova, unde i-a fost înmânat Premiul revistei Rebus pentru maniera în care „plonjează în careul tematic“. Între anii 1981 şi 1988 a deţinut recordul naţional de încrucişare la grila de 13x13. De asemenea, a participat constant la campionatele naţionale de compunere, obţinând circa 20 de titluri de campion judeţean, un titlu de vicecampion naţional şi alte locuri fruntaşe în clasamentele generale.

De-a lungul timpului a colaborat cu numeroase publicaţii printre care Rebus TIM, Buletin rebusist, Abracadabra (Salinas, Statele Unite), Şcoala de la Târgovişte, Dacia, Relaxa (Cluj), Alb şi Negru (Bârlad) dar şi numeroase publicaţii tulcene. Începând din 2008 coordonează rubrica rebusistă a Revistei călătorului „La drum“.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite