Tulcea: Milioane de euro în turism fără asistenţă medicală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de locuitori din Delta Dunării sunt obligaţi să parcurgă zeci de kilometri pe apă ca să se trateze la Tulcea. Nimeni nu a ţinut cont de particularitatea Spitalului din Sulina, singurul la care se poate ajunge doar pe apă. Atunci când e ceaţă, gheaţă sau furtună, deltaicii nu se pot baza nici pe ajutorul navelor ambulanţă care îi pot duce la Spitalul judeţean din Tulcea.

Primarul spune că în ultimele luni a făcut mii de kilometri între Sulina, Tulcea şi Bucureşti, a stat ore în şir la uşile diverşilor miniştrii, secretari de stat, etc, pentru salvarea Spitalului, dar nu a avut sorţi de izbândă. Ciudat, spun cei din conducerea locală, ţinând cont de faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului investeşte multe milioane de euro în zona Sulina pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Personalul medical, rămas acum fără ocupaţie până la redistribuire, se întreabă cine le va acorda asistenţă medicală miilor de turişti care vin în fiecare vară la Sulina.
„Să nu mai vorbim de miile de copii care vin în tabără vara, Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva, cei care au închis spitalul îi vor avea pe conştiinţă “ spune doctorul Năstase.

image

Practic pe deoparte un minister investeşte milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în Deltă şi este sabotat de cealaltă parte de Ministerul Sănătăţii, care odată cu închiderea singurului Spital din rezervaţia de 440.000 de hectare ridică practic semne de întrebare asupra siguranţei sanitare asigurate turiştilor.

Halate albe în spitalul pustiu

În ultimele patru zile personalul medical a continuat să meargă la serviciu, deşi au lipit pe uşa un anunţ care precizează că spitalul s-a închis de la 1 aprilie. Personalul Spitalului Sulina era format din doi medici,opt asistente, patru infirmiere,o bucătăreasă, un administrator, doi muncitori şi 2,5 norme la TESA.

image

Deja fostul manager, doctorul Năstase, precizează că închiderea nu rezolvă practic nimic, e doar o reformă pe hârtie.
„Au tăiat paturile de la Sulina şi Babadag dar au mărit numărul de paturi de la Tulcea. Personalul va fi plătit dacă se preia la Tulcea, iar costurile cu transportul pe apă al pacienţilor va fi enorm, dacă toţi sulinenii vor apela direct la 112, să mai cumpere o sută de nave ar trebui“ spune doctorul care cu trei ani înainte de pensie, după 36 de ani de muncă la Sulina, ar fi nevoit să se mute la Tulcea sau să facă naveta.
Perspectiva le îngrozeşte şi pe asistente nu ştiu ce cale să apuce, vin la muncă dar nu ştiu cine le plăteşte, fac curăţenie în spitalul gol şi aşteaptă.
„Nu mai avem 20 de ani să ne luăm valiza şi să plecăm, avem copii, familii, cum să plecăm acum la Tulcea“ spune Natalia Ursache, asistenta şefă care lucrează de 27 de ani la Spital. Femeile se plâng că au lucrat ani de zile în condiţii grele în deltă şi acum sunt puse pe drumuri. Chiria, mâncarea sau naveta ar costa mai mult decât salariu, spun femeile.

image

Cadrele  medicale spun că după atâţia ani în zonă au ajuns să cunoască mai toţi pacienţii, fiecare cu ce boală sau durere are.
„Am avut deja pacient cu plăgi cu pierdere de sânge care nu trăia până la Tulcea. Practic noi nu mai existăm ca Spital, dar nu putem lăsa oamenii să sângereze la poartă, să moară, pentru că aşa au semnat unii din birourile calde de la Bucureşti. Sincer îmi pare rău şi sunt dezgustat şi de unii care nu au mişcat un deget pentru oamenii din Deltă, pentru salvarea Spitalului“ mai spune doctorul Năstase. Deocamdată, în speranţa unei reveniri, personalul medical va continua să activeze la Sulina cel puţin o lună, în conturi existănd banii necesar plăţilor salariale.O rază de speranţă a venit şi de la  secretarul de stat Raed Arafat, care a anunţat posibilitatea înfiinţării unui centru de permanenţă la Sulina, unde să fie asigurată asistenţa medicală până la transferul la un spital. În oraş domneşte nemulţumirea şi confuzia.
„Cum te-ai simţii să stai cu copilul bolnav în braţe la malul Dunării, aşteptând Ambulanţa de la Tulcea, să vezi cum se scurge viaţa din el ca Dunărea la vale?“ întreabă o femeie cu un copil de mână.

Citiţi mai mult în Adevărul de Seară Tulcea!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite